Μια «πολυσυλλεκτική» κυβέρνηση αποτελούμενη από 22 υπουργούς και υφυπουργούς, εκ των οποίων έντεκα γυναίκες και έντεκα άνδρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ αυτών, τρεις υπουργοί Επικρατείας με αρμοδιότητες Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικολογίας.
 
Ο 62χρονος Νικολά Ιλό, ο δημοφιλής πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της οικολογίας, αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργείο. Είχε συνεργαστεί όμως στο πρόσφατο παρελθόν με τον Φρανσουά Ολάντ ο οποίος τον είχε διορίσει «ειδικό απεσταλμένο για τον πλανήτη» ενόψει της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα που οργανώθηκε στο Παρίσι το 2015. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νικολά Ιλό θα έχει αρμοδιότητα και σε θέματα ενέργειας.
 
Ο γερουσιαστής και δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ, μέλος της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Είχε στηρίξει εξ αρχής τον Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα δάκρυσε κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του τελευταίου, την περασμένη Κυριακή. Είναι 70 ετών και για αυτόν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο.
 
Εκτός από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τον πρώην υπουργό Άμυνας που μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, άλλο ένα μέλος της κυβέρνησης του Μπερνάρ Καζνέβ παραμένει και στη σημερινή κυβέρνηση: η Ανίκ Ζιραρντέν, που αναλαμβάνει το υπουργείο των Υπερπόντιων Εδαφών.
 
Από τη δεξιά προέρχονται ο Μπρουνό Λε Μερ (υπουργός Οικονομίας) και ο Ζεράρ Νταρμανέν (υπουργός Προϋπολογισμού), που πρόσκειται στον Νικολά Σαρκοζί. Ο Μπρουνό Λε Μερ, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, θα είναι αρμόδιος για θέματα οικονομίας, οικονομικών, βιομηχανίας, υπηρεσιών και φορολογίας, όπως έγινε γνωστό από πηγές του περιβάλλοντός του.
 
Επιπλέον, στις αρμοδιότητες του Ζεράλντ Νταρμανέν, του νέου υπουργού Προϋπολογισμού, που θα εδρεύει και αυτός στο Μπερσί, είναι μεταξύ άλλων και η μεταρρύθμιση του κράτους.
 
Στην κυβέρνηση επιστρέφει επίσης, μετά από 20 χρόνια, και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το κέντρο προέρχονται επίσης η νέα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ και η νέα υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ. Ακόμη, η εκδότρια Φρανσουάζ Νισέν αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού και η πρώην πρωταθλήτρια ξιφασκίας Λορά Φλεσέλ το υπουργείο Αθλητισμού.
 

Τρομοκρατία και «ανασφάλεια» στο στόχαστρο του νέου υπουργού Εσωτερικών

 

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ δεσμεύτηκε την Τετάρτη ότι θα αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας και της «ανασφάλειας», κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του, Ματιάς Φεκλ.
 
«Όλοι μας γνωρίζουμε σήμερα ότι η Ευρώπη και ιδίως η Γαλλία είναι στόχος τρομοκρατών και επομένως έχω επίγνωση, φτάνοντας εδώ, ότι το πρωταρχικό καθήκον μου θα είναι να κάνω τα πάντα για να προστατεύσω τους συμπολίτες μας» είπε ο πρώην γερουσιαστής-δήμαρχος της Λιόν, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Θα εργαστούμε μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας ώστε να μπορέσουμε να προστατευθούμε από αυτήν την απειλή».
 
Χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατία «πολύμορφη» απειλή που προέρχεται «από το εξωτερικό» αλλά «δυστυχώς έχει ριζώσει στο έδαφός μας» ο νέος υπουργός είπε ότι βασικός στόχος του θα είναι να προστατευθούν οι νέοι. «Αδιάκοπη προσπάθειά μου θα είναι να εμποδίσουμε ορισμένοι νέοι, που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, να ριζοσπαστικοποιηθούν αύριο και τελικά να βρεθούν υπό την επιρροή του Νταές, του Ισλαμικού Κράτους, να διαπράξουν αποκρουστικές επιθέσεις, όπως αυτές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια», τόνισε.
 
Ο Κολόμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα καταπολεμήσει την «ανασφάλεια» λέγοντας ότι «εξακολουθεί να σκέφτεται σαν δήμαρχος της Λιόν» και ότι «η ηρεμία είναι η πρώτη από τις δημόσιες ελευθερίες». Για τον σκοπό αυτό, υπογράμμισε πως θα συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού.
 

Σεγκολέν Ρουαγιάλ: «Σε καλά χέρια» το υπουργείο Περιβάλλοντος

 
Με τον διορισμό του Νικολά Ιλό στο υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης, τα περιβαλλοντικά θέματα θα βρεθούν «σε καλά χέρια», εκτίμησε η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.
 
Η Ρουαγιάλ ανακοίνωσε ότι η ίδια σκοπεύει να ιδρύσει μια εταιρεία που θα ασχολείται με τον τομέα της πράσινης ανάπτυξης καθώς και ένα ινστιτούτο μελετών για θέματα κλιματικής αλλαγής. Με τον Ιλό «πιστεύω ότι το υπουργείο αυτό θα βρεθεί σε καλά χέρια», πρόσθεσε.
 
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρουαγιάλ είπε ότι αποχωρεί από τη θέση της έχοντας τη βεβαιότητα ότι πέτυχε στο έργο της. Υπενθύμισε ότι ψηφίστηκαν δύο νόμοι (που αφορούσαν την ενέργεια και τη βιοποικιλότητα) και ότι «έγινε σημαντική δουλειά».
 

Απογοήτευση στους Σοσιαλιστές και διαγραφές στους Ρεπουμπλικάνους

 

Ο νέος ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε σήμερα ότι αν και η κυβέρνηση υπό τον Εμανουέλ Μακρόν περιλαμβάνει «εγγυήσεις της αριστεράς», το «Ματινιόν και το Μπερσί» (σ.σ το πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Οικονομικών) βρίσκονται στα χέρια προσώπων από την κεντροδεξιά, του Εντουάρ Φιλίπ και του Μπρουνό Λε Μερ.

«Νέα κυβέρνηση όμως όχι κυβέρνηση της ανανέωσης. Εγγυήσεις της αριστεράς όμως το Ματινιόν και το Μπερσί στη δεξιά» ήταν το tweet του Σοσιαλιστή βουλευτή του Παρισιού.
 
Την ίδια ώρα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, όπου όσα μέλη του δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση Μακρόν, διαγράφηκαν από το κόμμα.
 
Ο Φρανσουά Μπαρουάν, επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, «λυπάται προσωπικά» για τη συμμετοχή των δύο βουλευτών του κόμματός του, Μπρουνό Λε Μερ και Ζεράλντ Νταρμαμέν στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά τις ανακοινώσεις.
 
Και οι τρεις «αποχώρησαν, είναι επιλογή τους, δική τους απόφαση. Λυπάμαι για αυτό σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς να θέτω υπό αμφισβήτηση τους δεσμούς φιλίας που διατηρώ μαζί τους. Δεν θα διαγράψω, από την πλευρά μου, τα τόσα πολλά χρόνια μαχών που ζήσαμε μαζί» τόνισε ο γερουσιαστής δήμαρχος της Τρουά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τουλ (Μερτ ε Μοσέλ).
 
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Μπερνάρ Ακουαγιέ, γνωστοποίησε ότι τα «στελέχη των Ρεπουμπλικάνων» που «εντάχθηκαν» στη νέα κυβέρνηση «δεν ανήκουν πλέον στους Ρεπουμπλικάνους», μετά τον διορισμό των Μπρουνό Λε Μερ και Ζεράλντ Νταρμανέν σε υπουργεία-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.
 
«Έκαναν την προσωπική επιλογή να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία μαζί με τον πρωθυπουργό υπέρ των υποψηφίων του En Marche! (του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν) εναντίον των υποψηφίων μας των Ρεπουμπλικάνων- Ένωση Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων (UDI)» συμπλήρωσε ο Ακουγιέ σε ένα δελτίο τύπου.
 
Από τη μεριά του, ο Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι «η Γαλλία αξίζει περισσότερα από τους αποκλεισμούς», λίγο μετά τις ανακοινώσεις περί των διαγραφών του ίδιου και των υπολοίπων.
 
«Η Γαλλία αξίζει περισσότερα από τα κόμματα. Η Γαλλία αξίζει περισσότερα από τους αποκλεισμούς. Η Γαλλία αναμένει από εμάς να δεσμευόμαστε απόλυτα, προκειμένου να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας και το μεγαλείο μας» υπογράμμισε ο νέος υπουργός Οικονομίας σε ανάρτησή του στο Facebook.
 

Μελανσόν: «Κυβέρνηση της Δεξιάς» η κυβέρνηση Μακρόν

 
O ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε την Τετάρτη από τη Μασσαλία ότι η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ είναι μια «κυβέρνηση της δεξιάς» καταγγέλλοντας ιδίως τον διορισμό το Νικολά Ιλό στο υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης, έναν διορισμό που του «ραγίζει την καρδιά».
 
«Εγώ δεν έχω άποψη, πρόκειται για μια κυβέρνηση της δεξιάς, τελεία και παύλα. Όταν έχουμε ως πρωθυπουργό έναν άνδρα που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στο λόμπι υπέρ των πυρηνικών της χώρας…» σημείωσε ο Μελανσόν, αναφερόμενος στην απασχόληση κατά το παρελθόν του επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης στην Areva.
 
Λίγο νωρίτερα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν κατέθεσε τον φάκελο των υποψηφίων του κόμματός του ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην περιφέρεια Μπους ντι Ρον.