Το Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Κύπρο έχει θέμα: «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων». Η κ. Γκαρά, ως μέλος της κοινοβουλευτικής αποστολής της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ, τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για τη «συνεισφορά των Ανεξαρτήτων Αρχών και των ΜΜΕ στη μάχη κατά της διαφθοράς».

Η βουλευτής Έβρου περιέγραψε την ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό στη χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης. Στάθηκε ειδικά στην ραγδαία  πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και σε άλλες εκθέσεις.

Παράλληλα, σημείωσε πως το ζήτημα απασχολεί έντονα και την Κομισιόν, κάνοντας αναφορά στις ανησυχίες που διατυπώνονται στην πρόσφατη ανακοίνωση της Αντιπροέδρου για θέματα Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα.

Η Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε τους κινδύνους που κρύβει η παρεμπόδιση των ΜΜΕ να επιτελέσουν τον ελεγκτικό τους ρόλο, τονίζοντας πως η ανεξαρτησία των ΜΜΕ είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στη διαφθορά.

Κλείνοντας, επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός ξεκάθαρου και δίκαιου πλαισίου ισονομίας και διαφάνειας για τη λειτουργία των ΜΜΕ.