Η κ. Παπαρρούσου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αφενός δεν επετράπη η είσοδος πολλών δημοσιογράφων στην δικαστική αίθουσα και αφετέρου στο ότι το προεδρείο αρνήθηκε το αίτημα της μεταφοράς της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, σχολιάζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο πλήττεται η αρχή της δημοσιότητας σε μία σοβαρότατη δίκη η οποία θα έπρεπε να έχει επαρκές ακροατήριο και δημοσιογραφική κάλυψη. «Υπήρξε απροθυμία μετακίνησης σε άλλη αίθουσα και ορίστηκε συγκεκριμένος αριθμός δημοσιογράφων οι οποίοι θα παρακολουθούν τη δίκη εναλλάξ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το «Παρατηρητήριο της δίκης για τον φόνο του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie O» κατέγραψε τα όσα συνέβησαν, εν είδει πρακτικών».
Από τη μεριά των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ, τέθηκε το ζήτημα της μεταβολής της κατηγορίας. «Αυτό είναι κάτι που το ζητάμε εξ αρχής. Αποδόθηκε η κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης, ωστόσο η υπόθεση δεν πληρεί τα κριτήρια αυτού του αδικήματος και τα πραγματικά περιστατικά συντελούν στο να επιλεγεί και να αποδοθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Αυτός είναι ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός». Ερωτηθείσα για το αν θα έπρεπε να αποδοθεί η συγκεκριμένη κατηγορία και στους έξι κατηγορούμενους, η κ. Παπαρρούσου διευκρινίζει ότι η ιατροδικαστική έκθεση, η οποία αποδίδει το θάνατο του Ζακ σε ισχαιμικό επεισόδιο του μυοκαρδίου το οποίο επήλθε από πολλαπλά χτυπήματα, δεν ξεχωρίζει τα πλήγματα που δέχτηκε ο Ζακ.
Η ιατροδικαστική έκθεση θεωρεί όλα τα πλήγματα από όλους τους θύτες εξίσου σημαντικά
«Προφανώς επειδή έχουμε πολλούς κατηγορούμενους και έγιναν διαφορετικά περιστατικά κακοποίησης, με τα βασικά να είναι από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, η μία ομάδα προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στην άλλη ομάδα. Γι’ αυτό λοιπόν οι συνήγοροι υπεράσπισης των αστυνομικών, εμμένουν στο ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν εκεί τη στιγμή των σφοδρών χτυπημάτων, εννοώντας ότι ό,τι ήταν να γίνει από τη βαριά σωματική βλάβη που οδήγησε στο θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου έγινε από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Αυτό αντικρούει την ιατροδικαστική έκθεση η οποία αναφέρει ότι όλα τα πλήγματα που δέχτηκε τον οδήγησαν σε θάνατο. Δεν ξεχωρίζει την κακοποίηση. Επιρρίπτει ευθύνες σε όλους και θεωρεί όλα τα τραύματα εξίσου σημαντικά. Γι’ αυτό από την αρχή αποδόθηκε η ίδια κατηγορία σε όλους τους κατηγορούμενους χωρίς διάκριση όπως και στους αστυνομικούς».
Ένα ζήτημα το οποίο έχει προκύψει αφορά στους υπόλοιπους τέσσερις αστυνομικούς από τους οκτώ που ήταν παρόντες. Οι εν λόγω αστυνομικοί καταθέτουν ως μάρτυρες ενώ αναμένεται από το συμβούλιο πλημμελειοδικών να αποφασιστεί αν τους αποδοθούν κατηγορίες. Την πρώτη φορά, ο ανακριτής είχε εκφέρει την άποψη ότι δεν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες στους υπόλοιπους τέσσερις. Τη δεύτερη φορά, η ίδια διαδικασία παραπέμφθηκε στον ίδιο ανακριτή, ο οποίος φυσικά δεν άλλαξε την απόφασή του. «Ο εν λόγω ανακριτής έπρεπε να απέχει από αυτή τη διαδικασία και να ανατεθεί η ανάκριση σε άλλον. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να μας καλέσει για να υποβάλουμε αίτηση εξαίρεσης, πολύ απλά επειδή είχε ήδη κρίνει και τώρα δεν θα μπορούσε να κρίνει διαφορετικά. Αποκλειστήκαμε λοιπόν, ο ανακριτής έκρινε ακριβώς όπως την πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι η διάταξη της εισαγγελέως Εφετών έλεγε να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων», αναφέρει η δικηγόρος.
Προσπαθούν να αποδείξουν ότι τον θάνατο δεν τον έφεραν τα σφοδρά χτυπήματα, αλλά ότι δήθεν η καρδιά του τον πρόδωσε
Ερωτηθείσα για το ποιο ήταν το σημαντικότερο γεγονός της χθεσινής δίκης, η κ. Παπαρρούσου αναφέρεται στις μαρτυρίες της οικογένειας του Ζακ. «Η κρυστάλλινη αλήθεια εκπορεύτηκε από τους μάρτυρες, τους γονείς του Ζαχαρία και του αδερφού του. Είχαμε αποτύπωση των περιστατικών με τον πόνο των ανθρώπων που βλέπουν αυτή τη βαρβαρότητα να εκτυλίσσεται μπροστά τους και υφιστάμενοι των ερωτήσεων των συνηγόρων που ήταν εκτός πλαισίων. Όλες αυτές οι ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του Ζακ, κατατείνουν σε πολύ συγκεκριμένες υπερασπιστικές πρακτικές. Υπάρχει ένα αφήγημα το οποίο έχει φανεί. Ο Ζακ ήταν μάλλον άρρωστος, είχε προβλήματα με την καρδιά του και δήθεν βρήκε να πεθάνει μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Ότι δηλαδή δεν προκάλεσαν τα φρικτά χτυπήματα τον θάνατο, αλλά δήθεν η καρδιά του τον πρόδωσε», αναφέρει η κ. Παπαρρούσου, ερμηνεύοντας στο που αποσκοπούσαν οι επίμονες ερωτήσεις στην οικογένεια του Ζακ σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, συνήγοροι υπεράσπισης και προεδρείο φαίνεται να επιμένουν σε ένα αφήγημα που αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, στην ύπαρξη του μαχαιριού και άλλα, σαν να προσπαθούν να αποδοθούν ευθύνες στον Ζακ. Σχετικά με αυτή τη διαπίστωση, η κ. Παπαρρούσου είναι ρητή και κατηγορηματική: «Είναι σαν να δικάζουμε τον νεκρό. Αυτό που γίνεται είναι δολοφονία χαρακτήρα. Είναι το σύνηθες στα ακροατήρια που χειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις, το πρώτο μέλημα των δικηγόρων αλλά και του δικαστηρίου – διότι αυτές οι πεποιθήσεις είναι ριζωμένες – είναι να ενοχοποιείται το θύμα και να αντιστρέφονται οι ρόλοι».
«Ζητήσαμε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κατηγορουμένου και αντ’ αυτού ήρθε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του νεκρού»
Η κ. Παπαρρούσου, ενισχύοντας το επιχείρημά της ότι μέσα στις δικαστικές αίθουσες είναι σαν να δικάζεται ο νεκρός Ζακ, αναφέρεται και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στο να προβούν σε κινήσεις όπως άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κατηγορουμένων ώστε να πέσει φως στην υπόθεση. «Όταν το ζητήσαμε, αντ’ αυτού άρθηκε το τηλεφωνικό απόρρητο του νεκρού. Το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών που άνοιξε το τηλέφωνο μάλιστα, ήταν ότι διενεργείται έρευνα για ληστεία και συνεργούς. Καταλαβαίνετε, αυτό έγινε μετά το θάνατό του που πλέον όλα τα περιστατικά ήταν γνωστά. Υπήρχε παραλλήλως μία προανάκριση στην αστυνομία, που έτρεχε παράλληλα με την ανάκριση για τον θάνατό του. Η προανάκριση αυτή διερευνούσε τη ληστεία στο κατάστημα και την οπλοφορία του Ζακ», εξηγεί.
Ερωτηθείσα για ποιο λόγο οι κατηγορούμενοι δεν προφυλακίστηκαν δεδομένου ότι το αδίκημα το οποίο εξετάζεται είναι κακούργημα, η κ. Παπαρρούσου συμπεραίνει ότι πρόκειται για τους πιο ευνοημένους κατηγορούμενους. «Δεν κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία, αλλά για θανατηφόρο σωματική βλάβη. Υπήρχε η δυνατότητα να τους τεθούν περιοριστικοί όροι, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι τους τέθηκαν οι πιο ελαφριοί, όπως εμφάνιση μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς τους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στους δε αστυνομικούς; Δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος», αναφέρει.
Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι
Παρατηρώντας τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από τη φονική επίθεση εναντίον του Ζακ Κωστόπουλου, ένα είναι το σίγουρο: Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι είναι παντού. Μετά το ρεπορτάζ του OmniaTv, το Forensic Architecture βοήθησε ώστε να αποτυπωθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια όλες οι κινήσεις του ανθρώπου που είναι παρόν τόσο έξω από το φούρνο του Βενέτη, όσο και στον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ στην οδό Γλάδστωνος.
«Είναι παντού. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι στο τέλος βρέθηκε ανάμεσα στις τάξεις των αστυνομικών χωρίς να τον διώχνει κανείς, κρατώντας ένα γκλοπ. Αμέσως μετά την έρευνα των Forensic, που ζητούσαν πληροφορίες για την ταυτότητα αυτού του ανθρώπου, βρέθηκε μέσα σε δύο μέρες. Γνωρίζουμε τα στοιχεία του και είχε καταθέσει ως μάρτυρας. Είχε κληθεί στο ακροατήριο αλλά δεν προσήλθε. Ο ρόλος του ναι, είναι ύποπτος. Βρίσκεται στην πρώτη σκηνή στο φούρνο του Βενέτη και τον βλέπουμε να συνομιλεί με άλλους δύο ανθρώπους, των οποίων τα χαρακτηριστικά είναι ευκρινή και θεωρώ ότι για την αστυνομία είναι πανεύκολο να τους βρει. Υποψιαζόμαστε βάσιμα ότι έγινε νωρίτερα ένα περιστατικό το οποίο τον φόβισε. Για μένα είναι σαφές ότι απειλήθηκε», πειργράφει.
Η αναφορά στον άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι, αποσκοπεί στο να εξεταστούν τα αίτια της πανικόβλητης εισόδου του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, αφού έχει καταρριφθεί για τα καλά το αφήγημα της ληστείας. Η κ. Παπαρρούσου, υπενθυμίζει ότι η Zackie Oh μπήκε σχεδόν κυνηγημένη μέσα στο κατάστημα, προσπαθώντας να ξεφύγει από κάτι. Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι αυτός ο άνδρας δεν πήγε αυθόρμητα να καταθέσει, δείχνει ότι έχει αβάσιμες καταγραφές. Ότι η κατάθεσή του εν ολίγοις, ήταν προμελετημένη.
«Δεν έχει σημασία τι υποστήριξε. Σημασία έχει αυτό που δεν λέει. Αυτό που γνωρίζει και αποκρύπτει. Στα ντοκουμέντα φαίνεται αυτός ο άνθρωπος να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει «Ναι, είναι αυτός από τον Βενέτη». Κάποιον ενημέρωνε στο τηλέφωνο. Υποθέτω ότι ο ίδιος έπαιξε κάποιο ρόλο στον εκφοβισμό και στην απειλή. Έδινε πληροφορίες σε κάποιον», καταλήγει η κ. Παπαρρούσου, εννοώντας ότι ο άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι, ενδεχομένως να γνωρίζει τον ηθικό αυτουργό του θανάτου του Ζακ.