Έλληνες και όχι τουρίστες, έφεραν τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο. Ο καθηγητής, μιλώντας στο OPEN, τόνισε πως «το μεγάλο μας πρόβλημα, είναι το στέλεχος Δέλτα» και έκανε ανησυχητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Έχουμε στήσει έναν μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης πιο εξελιγμένο από αυτούς που χρησιμοποιούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό, εντοπίζουμε νωρίτερα διαφορετικά στελέχη» είπε για το πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα, τόνισε πως είχαν εντοπίσει εδώ και 4 εβδομάδες το στέλεχος Δέλτα και «η εικόνα ήταν ακριβώς ίδια με αυτή του Ιανουαρίου, ένα καινούργιο στέλεχος που μπήκε στο χώρο μας άρχισε να διαδίδεται». Αξισημείωτο είναι το γεγονός πως εντοπίστηκε αρχικά σε Έλληνες και όχι σε τουρίστες: «Τα πρώτα στελέχη που εντοπίσαμε ήταν Έλληνες, δεν ήταν τουρίστες. Η ιχνηλάτηση δεν κατάφερε να βρει ακριβώς πότε ήταν σε επαφή με κάποιον που ταξίδεψε. Άρα, τα στελέχη αυτά είχαν κυκλοφορήσει στον πληθυσμό μας τουλάχιστον έναν-δύο κύκλους διασποράς πιο πριν».

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από όσο θα έπρεπε, κατά την άποψη του καθηγητή: «είχαμε ξεκινήσει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πολύ νωρίτερα από ότι θα θεωρούσα εγώ σωστό. Ξεκινήσαμε την χαλάρωση όταν ακόμα ήμασταν στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Από τότε μέχρι σήμερα χαλαρώνουμε» ενώ τόνισε επίσης πως η χαλάρωσε ευθύνεται περισσότερο για την έξαρση κρουσμάτων και όχι η μετάλλαξη Δέλτα. «Παρατηρούμε και άλλα στελέχη, που ενώ πριν την χαλάρωση ήταν υπό έλεγχο, τώρα έχουν και αυτά αρχίσει να ανεβαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν φταίει μόνο η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά ότι χαλαρώσαμε τα μέτρα νωρίτερα από ότι έπρεπε και ότι δεν χρησιμοποιήσαμε σωστά τις ελευθερίες που μας δόθηκαν, κάναμε κατάχρηση» πρόσθεσε.

Κατά τον καθηγητή, το στέλεχος Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει, είναι μεγάλο πρόβλημα και δεν έχουμε δει ακόμα την έκρηξη στην Αττική. «Όταν δούμε την έκρηξη από το στέλεχος Δέλτα στην Αττική θα μας εκπλήξουν τα νούμερα» είπε και κατέληξε πως «ακόμα δεν έχουμε δει τη μεγάλη αύξηση».