Ελάχιστα θετική αντιμετώπιση είχε η συζήτηση γύρω από το θέμα του «διαζυγίου» της Βρετανίας από την ΕΕ με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να χαρακτηρίζει το βρετανικό σχέδιο «ιδιαίτερα αόριστο».
Aris Oikonomou / SOOC
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά προτάσεων ως αρχή για το Brexit, τις οποίες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «ανεπαρκείς». Κύριο ζήτημα αποτέλεσε το μέλλον των ευρωπαίων και των βρετανών πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit.
Σε τρία βήματα η πρόταση της Μέι
Η πρόταση της Μέι περιλαμβάνει την κατανομή των Ευρωπαίων της Βρετανίας σε τρεις κατηγορίες . Η πρώτη κατηγορία θα περιλαμβάνει αυτούς που ζουν πάνω από πέντε χρόνια και θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες σε θέματα Υγείας, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας και συντάξεων. Στην δεύτερη κατηγορία θα είναι όσοι ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος 2017), στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μέχρι να φτάσουν τα πέντε χρόνια και να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής ενώ στην τρίτη κατηγορία, στην οποία θα περιλαμβάνονται οσοι θα φτάσουν στην Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, θα δοθεί μια περίοδος 2 ετών για την άδεια παραμονής.
«Είναι μια δίκαιη και σοβαρή πρόταση, η οποία δίνει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το μέλλον τους» δήλωσε η Τ. Μέι , ενώ υποσχέθηκε πως κανείς δε θα απελαθεί από τη χώρα μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όμως ασφαλώς απομένουν ακόμη πολλά, πολλά άλλα ζητήματα», πρόσθεσε.
«Είναι μια καλή πρώτη πρόταση, την οποία εκτιμώ, αλλά είναι σαφές πως οφείλουμε να επενδύσουμε σ' αυτήν πολλή δουλειά. Πολλοί πολίτες μας δεν καλύπτονται από την πρόταση της κας Μέι και αυτό θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων» ήταν δήλωση του αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν.
«Η Σύνοδος Κορυφής δε θα γίνει φόρουμ συζητήσεων του Brexit»
Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών δεν πρόκειται να συζητήσει εις βάθος επί του Brexit με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να προειδοποιεί πως η Σύνοδος «δεν πρόκειται να γίνει φόρουμ συζητήσεων» γι’ αυτό το ζήτημα, υπενθυμίζοντας πως δύο ομάδες με επικεφαλής από την πλευρά της ΕΕ τον Μισέλ Μπαρνιέ και από τη βρετανική πλευρά τον Ντέιβιντ Ντέιβις έχουν αναλάβει το ζήτημα.
Ο Ζ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε πως δεν έχει οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί, ενώ η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν προέβη σε περαιτέρω δηλώσεις, αφήνοντας τους 27 εταίρους της να περιμένουν έως τη Δευτέρα για περιμένουν τη δημοσιοποίηση ενός λεπτομερούς εγγράφου.