Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, καθώς το σενάριο μιας συνολικής συμφωνίας δείχνει να μη συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες, αλλά η Αθήνα προσβλέπει σε μια λύση με καλύτερους όρους, μεταθέτοντας ενδεχομένως την καταληκτική ημερομηνία στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.


Αισιοδοξία Τσακαλώτου

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά έπραξε ορθά με τη μη αποδοχή της συμφωνίας που της προτάθηκε στο Eurogroup, υποστηρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε μια καλύτερη συμφωνία.

Μιλώντας στο PrevezaBest, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για μια καλύτερη συμφωνία με καλούς όρους. Υποστήριξε πως μετά την εικόνα που βγήκε στα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποδεικνύεται ότι η ελληνική πλευρά έπραξε σωστά μη αποδεχόμενη την πρόταση των δανειστών.

«Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup τις 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω – ευελπιστούμε με καλούς όρους  για μια καλύτερη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 22ης Μαΐου, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει πως «υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς».


Η συνάντηση στη Φρανκφούρτη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρευρεθεί στο συνέδριο που οργανώνει την Τετάρτη ο Economist στην έδρα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;». Στο ίδιο συνέδριο θα δώσουν το παρών ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζαμμαρόλι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, το μέλος της επιτροπής Σοφών της Γερμανικής Καγκελαρίας Λαρς Φελντ, αλλά και άνθρωποι της αγοράς, όπως το υψηλόβαθμο στέλεχος της Moodys Κόλιν Έλλις.

Κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνου και στη μέση η Ελλάδα

Παρά την αισιοδοξία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της ελληνικής κυβέρνησης, παραμένουν οι αποστάσεις ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο σχετικά με το ελληνικό χρέος. Το Ταμείο φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, δικαιώνοντας τον Σόιμπλε που θεωρεί προϋπόθεση τη συμμετοχή του. Ωστόσο, τα «εσωτερικά πυρά» που δέχεται ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα,  ο αντιπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του για οικονομικά θέματα, Αξελ Τρόοστ, κάλεσε τον Σόιμπλε να εμπεδώσει πως δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας. «Στύβει τη χώρα σαν λεμόνι» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να καταλάβει πως δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας.