«Δεν θα πω ποτέ εγώ “καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα”. Περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Και περιμένω τον κ. Αποστολάκη να καλωσορίζω και τον μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει».
Αυτά δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγους μήνες πριν αναλάβει την εξουσία, ενώ η παράθεση του εθνικιστικού πυρετού που έκαιγε την πλειοψηφία του σημερινού υπουργικού του συμβουλίου θα είχε μόνον ιστορική αξία, και μάλιστα αμφίβολη. Την επόμενη της ανάληψης, ο νέος πρωθυπουργός αναγνώρισε άμεσα τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ύπαρξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στα βόρεια σύνορα της χώρας, ενώ λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα, ο ελληνικός στρατός «έμπαινε στα Σκόπια» για τα επίμαχα γυμνάσια, που σήμαιναν τον επίσημο έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας, αναλαμβάνοντας παράλληλα την εκπαίδευση ενός τουλάχιστον τμήματος του στρατού της.
Ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με πλήθος πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, όπως με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, όπως και οι υπουργοί του, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και άλλους. Ωστόσο, φαίνεται πως η «υπόσχεση» του Κ. Μητσοτάκη να μην καλωσορίζει τον πολιτικό ηγέτη της γειτονικής χώρας συνεχίζει μέχρι σήμερα να προκαλεί πονοκεφάλους, με το δημοσιογραφικό και επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού να καταφέρνει να φτάσει σε νέα όρια τον ορισμό της «εικονικής πραγματικότητας».
Αρχικά, η επίσημη ιστοσελίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού «αμέλησε» να καταγράψει τη συνάντησή του με τον Βορειομακεδόνα ομόλογό του, με την παράθεση απλώς του προγράμματος του Κ. Μητσοτάκη την Τετάρτη. Μόνον αρκετές ώρες αργότερα, και έπειτα από πλήθος σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, στον ιστότοπο θα «φύτρωνε» μία ανάρτηση για τη συνάντησή τους. Ταυτόχρονα, ακόμα μεγαλύτερη αμηχανία παρουσίασε το επίσημο προφίλ του Έλληνα Πρωθυπουργού στο twitter, από το οποίο απουσίασε παντελώς η οποιαδήποτε αναφορά σε συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ.
Στο δε προφιλ του Έλληνα Πρωθυπουργού είδαμε ανάρτηση για τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεθ Σούκρυ. Φωτογραφίες από το γεύμα του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υπήρχαν, όμως έπρεπε να επισκεφθούμε το προφίλ του δεύτερου.
Партнерството засновано на доверба и пријателство го трансформиравме во сојузништво со членството на нашата земја во НАТО, а Грција останува силен лобист и поддржувач на нашата земја во претстојниот процес на преговори со Европската Унија. 🇲🇰🇬🇷 pic.twitter.com/bEIokDtapE
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) September 16, 2020
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος […] Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει από όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία» ήταν η δήλωση του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού στο Euronews, η οποία και θεωρήθηκε μία πιθανή αιτία της προσπάθειας να αποσιωπηθεί η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Όχι τυχαία, οι δηλώσεις αυτές εμφανίστηκαν ελάχιστα και όχι σε όλα τα κανάλια, γεγονός που αποδεικνύει πως η επιχείρηση απόκρυψης της συνάντησης του δεν περιορίστηκε στους δημοσιογράφους που διαχειρίζονται την δημόσια εικόνα του Κ. Μητσοτάκη. Και αν για τα δελτία του ΣΚΑΪ και του ΑΝΤ1 είναι αναμενόμενο να κατατάσσουν μία τέτοια είδηση στις τελευταίες ειδήσεις και για μόλις λίγα δευτερόλεπτα, το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης κατάφερε να εκπλήξει ακόμα και τους πλέον κακόπιστους. (Το σχετικό απόσπασμα, στο 35.30 έως 36.25).
«Με δεδομένο τον απρόβλεπτο γείτονα εξ ανατολών, η Ελλάδα οικοδομεί συμμαχίες στα βόρεια συνορά της. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφτηκαν την Αθήνα οι πρωθυπουργοί Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, για συνομιλίες και την υπογραφή συμφωνιών» αναφέρει η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων, ενώ ο δημοσιογράφος που έχει επιμεληθεί το ρεπορτάζ καταγράφει πως «Η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη βρέθηκαν στο μενού του γεύματος που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ», πριν παίξουν στις οθόνες μας λίγα δευτερόλεπτα από τη συνάντηση.
«Η χώρα μας είναι πια στο ΝΑΤΟ. Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη διακυβερνητική συνεδρία θα γίνει με τις χώρες μας στην ίδια πλευρά, κατά τη διάρκεια…» η μισή φράση του Ζ. Ζάεφ που μετέδωσε το δελτίο της κρατικής τηλεόρασης, με το απόσπασμα να περιλαμβάνει ακόμα τον Κ. Μητσοτάκη να τον διακόπτει, λέγοντας «Ξέρω, ναι…», και τον πρώτο να προλαβαίνει να συμπληρώσει πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που εκπληρώνουμε το όνειρό μας».
«Μπορούμε να δώσουμε ώθηση, ειδικά στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας. Ξέρω πως το εμπόριο και οι οικονομικές σχέσεις ήταν πάντα ισχυρές, και μπορούν να γίνουν ισχυρότερες» η μόνη φράση του Κ. Μητσοτάκη που προλαβαίνει να ακουστεί στο δελτίο, ενώ ακολουθούν λίγα ακόμα δευτερόλεπτα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το σχόλιο πως «ο Ζ. Ζάεφ δεσμεύτηκε να εφαρμόσει πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών», όπως ζητάει ακολούθως και η Κ. Σακελλαροπούλου. Φυσικά, ούτε λόγος για τις «μάχες Μητσοτάκη», αλλά ούτε και για πλάνα και δηλώσεις των Δένδια – Βαρβιτσιώτη από τις συναντήσεις τους με τον ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ, τον οποίο προσφώνησαν κανονικότατα.
Το… καρέ της «διακριτικής» δημοσιογραφικής κάλυψης της πρώτης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στη χώρα μας με οικοδεσπότη τον Κ. Μητσοτάκη κλείνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο αρκέστηκε σε μία προαναγγελία των συναντήσεων του Ζ. Ζάεφ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, και σε μία ακόμα πιο λιτή ανάρτηση, με τίτλο «Οι διμερείς σχέσεις και η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ».
«Στη διάρκεια του γεύματος εξετάστηκε η πορεία των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Ο κ. Ζάεφ δεσμεύθηκε στην ανάγκη της καλής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε λιτά το ΑΠΕ, το οποίο θα αναμασούσε ώρες αργότερα το δελτίο της ΕΡΤ, για να εμφανιστεί και στην ιστοσελίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού ακόμα αργότερα. Περιττό να σημειωθεί πως η λογική του «κόπι πάστε» γέμισε τις κυβερνητικές ιστοσελίδες με κλώνους του ίδιου «ρεπορτάζ».
Όλα καλά, όλα ανθηρά. Η ψηφιακή Ελλάδα δίνει τρομερές δυνατότητες, και αυτό στην κυβέρνηση δείχνουν να το έχουν καταλάβει πολύ καλά, τουλάχιστον στο επίπεδο επικοινωνίας. Τώρα, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα πρέπει να δούμε τι θα σκαρφιστούν για να καλύψουν -δημοσιογραφικά, βεβαίως βεβαίως- την ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να ζητηθεί την προσεχή εβδομάδα. Τότε που τα μνημόνια για επιτάχυνση της ένταξης στην Ε.Ε., εναέρια αστυνόμευση του FIR Σκοπίων και ίδρυση επιτροπής οικονομικής συνεργασίας θα βρεθούν στη Βουλή προς κύρωση, και οι χθεσινοί μακεδονομάχοι θα κληθούν να υπερασπιστούν την «οικοδόμηση συμμαχιών» στα βόρεια σύνορά μας, απέναντι πάντα στον «απρόβλεπτο γείτονα εξ Ανατολών». O tempora o mores…