«Βρισκόμαστε σε μία εύθραυστη φάση της πανδημίας όπου έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι με τα εμβόλια που έχουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός» απάντησε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «φτάνουμε πια στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε». Του επεσήμανε μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι παρατηρείται «μία θα έλεγα καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, ευτυχώς και στις νοσηλείες, παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα, που όπως ξέρετε ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο».

Μιλώντας για την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα, ο πρωθυπουργός επανέφερε το αφήγημα της ευθύνης των νέων για την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού, παρουσιάζοντας τις νεότερες ηλικίες ως δύσπιστες «που χρειάζεται να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού». Υποστήριξε, επίσης, «ότι έχουμε ξεπεράσει αισίως τα 7,5 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία έχουν χορηγηθεί πια σε συμπολίτες μας» προσθέτοντας ότι «από δω και στο εξής, ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων, όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως πρέπει «να κλείσουμε κάποια κενά σε εμβολιασμούς συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τώρα όμως δεν έχουν κανένα λόγο πια να είναι επιφυλακτικοί καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Και, βέβαια, είναι απολύτως ασφαλή όλα τα εμβόλια, να το τονίσω και αυτό, έχει τη σημασία του να το λέμε». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος» παρουσιάζοντας ως σχεδόν δεδομένο το ενδεχόμενο «να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας».

Στη συνέχεια εγκωμίασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδίδοντάς της τα εύσημα για το ότι «πήρε τη δύσκολη πολιτικά απόφαση να προμηθευτεί τα εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα διανείμει στα κράτη-μέλη με μοναδικό κριτήριο τον πληθυσμό τους και να μην κάνει καμία διάκριση μεταξύ χωρών, φτωχότερων, πιο πλούσιων, μεγάλων, πιο μικρών» υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί «μία σημαντική επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ ανέφερε πως θεωρεί «εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανοίγει η συζήτηση για το τί μπορούμε να κάνουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από τα θέματα υγείας».

Από την πλευρά της, η Σ. Κυριακίδου υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλα τα κράτη, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε και με δομικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά κρίσεις που μπορεί να έχουμε μπροστά μας. Για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο τρόπο όπως είχαμε μέχρι τώρα με τη στρατηγική για τα εμβόλια. Έχουμε ήδη ανακοινώσει και μία στρατηγική για θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε θεραπευτικά σχήματα και για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως μεγέθους».

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων, η επίτροπος υποστήριξε πως «έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με μία εταιρεία για το 2022 -2023 και έχει ολοκληρωθεί χθες το βράδυ και δεύτερη συμφωνία με ακόμα μία εταιρία για εμβόλια για το 2022 – 2023 και θα προχωρήσουμε ξανά με ένα χαρτοφυλάκιο που θα μας εξασφαλίζει, ιδιαίτερα όσον αφορά και τις μεταλλάξεις».