Η κυβέρνηση στέλνει ξανά τους φοιτητές στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων για μία εβδομάδα μάθημα και μετά εξεταστική, χωρίς να τους χορηγήσει καν ένα δωρεάν self test, όπως κάνει για τους μαθητές των σχολείων.

Με μισόλογα επιχείρησε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν από Δευτέρα 10 Ιανουαρίου κανονικά και τα πανεπιστήμια, χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας και, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως τα πανεπιστήμια σε μια εβδομάδα ολοκληρώνουν το ακαδημαϊκό εξάμηνο και ξεκινά η εξεταστική, υποστηρίζοντας ότι ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει καθημερινή επαφή.

Ανέφερε δε ότι οι φοιτητές είναι εμβολιασμένοι στο 84%, ξεχνώντας ωστόσο να αναφέρει ότι στα σχολεία δίνονται δωρεάν self test και για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποστήριξε μάλιστα πως οι φοιτητές δεν κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ όσοι έχουμε περάσει από τα έδρανα των πανεπιστημίων γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και εκατοντάδες φοιτητές στοιβάζονται στα αμφιθέατρα.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια από την κυβέρνηση για τους φοιτητές που νοσήσουν ή είναι σε καραντίνα και δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική. Όπως είπε, εξετάζεται το ενδεχόμενο το κάθε τμήμα ξεχωριστά να έχει την δυνατότητα να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους λόγω νόσησης δεν μπορέσουν να γράψουν σε κάποιο μάθημα.

Ξεκαθάρισε δε πως δεν θα γίνει δεύτερη εξεταστική και η δεύτερη ευκαιρία θα αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές που έχουν νοσήσει. «Το κάθε τμήμα θα έχει την δυνατότητα να αποφασίζει πώς διαχειριστεί το θέμα» ανέφερε ο Αγγ. Συρίγος ,νίπτοντας ουσιαστικά τας χείρας του, ενώ είπε ότι στην πλατφόρμα edupass θα φαίνεται σε κάθε τμήμα πόσοι νοσούν.

Δημ. Σαρηγιάννης: Να μην εμμένουμε σε λανθασμένες στρατηγικές

«Είναι αμαρτία αυτή τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων είναι στην ηλικιακή μπάντα 18-30, δηλαδή αυτή που είναι οι φοιτητές, να φέρουμε τους φοιτητές στο αμφιθέατρο απλά για να κλείσουμε το εξάμηνο» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που εκτίμησε ότι με την Όμικρον θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τις 20-22 Ιανουαρίου η πολύ δύσκολη κατάσταση και θα φτάσουμε τα 53.000 κρούσματα την ημέρα.

«Είναι απόλυτα εφικτό να μην επιβαρύνουμε με την εξεταστική περίοδο τον υγειονομικό φόρτο με το να βάλουμε τα παιδιά να δώσουν εξετάσεις μέσα στην τάξη» σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για ανισότητες που θα δημιουργηθούν με τους φοιτητές που θα είναι είτε σε καραντίνα είτε επειδή θα νοσούν οι ίδιοι είτε επειδή θα είναι στενές επαφές κρουσμάτων. «Να ξαναδούμε αυτά τα πρωτόκολλα και να μην εμμένουμε σε λανθασμένες στρατηγικές» υπογράμμισε.