Το αρχικό κλίμα εγρήγορσης και κινητοποίησης για τη λήψη δραστικών αποφάσεων, έδωσε τη θέση του στην γνωστή κωλυσιεργία του οργάνου του ΟΗΕ, που παρά τον έκτακτο χαρακτήρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο απόφασης.
 
Την Τετάρτη, η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία, αν τα μέλη του ΣΑ επισπεύσουν την διαδικασία ψηφοφορίας χωρίς την διεξαγωγή διαβουλεύσεων, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γκενάντι Γκατίλοφ.
 
Η παράταση στις διαβουλεύσεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναμένεται να δώσει αρκετό χρόνο στους Δυτικούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία. Νωρίτερα, η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το προσχέδιο απόφασης που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.
 
Τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 30 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε την Τρίτη στην Χαν Σεϊχούν της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ. Οι γιατροί της περιοχής δήλωσαν ότι οι τραυματίες είχαν τα συμπτώματα μιας χημικής επίθεσης: διεσταλμένες κόρες, σπασμούς, αφρό από το στόμα.
 

Αλλαγή στάσης προαναγγέλει ο Τραμπ

 
«Η επίθεση αυτή εναντίον παιδιών με επηρέασε πολύ», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «η στάση του απέναντι στη Συρία και τον Άσαντ έχει αλλάξει ριζικά», υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο».
 
Με αυτή την επιδρομή, η οποία αποδίδεται στον συριακό στρατό, «ξεπεράστηκαν πολλές γραμμές», τόνισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τις χημικές επιθέσεις.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι «μικρά παιδιά ακόμη και όμορφα, μικρά μωρά» σκοτώθηκαν. «Ο θάνατός τους αποτελεί προσβολή στην ανθρωπότητα. Οι ειδεχθείς αυτές ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», κατήγγειλε ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο δεν εξήγησε τι σκοπεύει να κάνει.
 
Από την πλευρά του ο Τίλερσον προειδοποίησε χθες ότι «έχει έρθει η ώρα οι Ρώσοι να σκεφτούν πολύ καλά αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ».
 
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που αναμένεται στη Μόσχα στις 11 και 12 Απριλίου, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου: το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για αυτή την φρικτή επίθεση».
 

Υπό τον φόβο του ρωσικού βέτο

 
Ανάλογη αυστηρότητα επέδειξε και η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία επέκρινε τη Ρωσία που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη σύμμαχό της Συρία. Απείλησε μάλιστα με μονομερή μέτρα από τις ΗΠΑ στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να αναλάβει «συλλογική» δράση.
 
Ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται «σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε ότι «ελπίζει» να μπορέσει να διεξαχθεί ψηφοφορία «το νωρίτερο δυνατό», ίσως ακόμη και σήμερα.
 
Άλλοι διπλωμάτες εμφανίστηκαν λιγότερο αισιόδοξοι, αναμένοντας ένα ρωσικό βέτο.
Το προσχέδιο της απόφασης ζητεί να διεξαχθεί έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και η Συρία να παραδώσει τα σχέδια πτήσης της πολεμικής της αεροπορίας και όλες τις πληροφορίες για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση.
 
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ εκτίμησε ότι το προσχέδιο απόφασης των Δυτικών προετοιμάστηκε βιαστικά και δεν είναι χρήσιμο, όμως δέχθηκε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί «μια αντικειμενική έρευνα».