Σε ρόλο υπερασπιστή της κυβερνητικής άρνησης να ασχοληθεί σοβαρά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εμφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μολονότι παραδέχθηκε τις ασφυκτικές συνθήκες. Καλώντας μας να μιλήσουμε «τη γλώσσα της καρδιάς» σε άλλο σημείο ο λοιμωξιολόγος, δήλωσε ότι «κατανοεί» την ασφυκτική κατάσταση», ότι «εμείς οι επιστήμονες το λέμε συνέχεια», αλλά «είναι αδύνατον να επενδύσουμε στα Μέσα Μεταφοράς». Κάλεσε στη συνέχεια τους πολίτες «όσο γίνεται, να τα αποφεύγουν».

Στα 1258 ανέρχονται τα ημερήσια κρούσματα , με τις Σέρρες και τα Ιωάννινα να μπαίνουν στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού και να προχωρούν σε lockdown.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα». Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε.

«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.

Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα. «Υπάρχει ελπίδα δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μιλώντας προσωπικά, είπε ότι έχει να πάει σε καφέ και εστιατόριο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και προσέθεσε ότι «όταν κριθεί αναγκαίο να συναντήσω ένα φίλο μου δεν θα βγάλω τη μάσκα ούτε στο εστιατόριο όσο του μιλώ, παρά μόνο όταν είναι για να φάω».

Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ν. Χαρδαλιάς: Στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας η Εκκλησία μας, τηρώντας όλα τα μέτρα

Την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου μετά την έκρηξη των κρουσμάτων, προχώρησε σε μία δήλωση «επικρότησης» της στάσης της Εκκλησίας λέγοντας ότι βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας, τηρώντας όλα τα μέτρα».

«Κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση στο επίπεδο εφαρμογής των μέτρων για την επιδημία κορονοϊού στην Ελλάδα», ήταν το μήνυμα του Ν. Χαρδαλιά μετά την έκρηξη κρουσμάτων, ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, διαχώρισε τη θέση του για τη στάση της Εκκλησίας την οποία συνέχαιρε λέγοντας ότι «τηρεί όλα τα μέτρα» και βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας μας».

Όπως ανακοίνωσε, υπάρχει αλλαγή στον «χάρτη»  συναγερμού. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

-Από την Πέμπτη στις 6 το πρωί, η περιφέρεια Ιωαννίνων ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού στο επίπεδο 4.

-Η περιφερειακή ενότητα Σερρών ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού στο 4, από την Πέμπτη στις 6 το πρωί.

-Σε επίπεδο συναγερμού οι περιφέρειες Νάξου και Ροδόπης, περνώντας στο επίπεδο 3.

-Η Αμοργός κατεβαίνει στο επίπεδο 1.

-Η Δράμα περνάει στο επίπεδο 2.

Ν. Χαρδαλιάς: Στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας η Εκκλησία μας, τηρώντας όλα τα μέτρα