Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια των παιδιών ανάγκασαν την κυβέρνηση να αφαιρέσει από αυτό την πολυσυζητημένη διάταξη που αφορούσε στον αποκλεισμό ενός γονέα μόνο αν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη για βία.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα αντί για αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, γίνεται αναφορά σε καταδίκη του γονέα με οριστική δικαστική απόφαση. Με άλλα λόγια, αρκεί πλέον η πρωτόδικη δικαστική απόφαση -εφόσον έχει καθαρογραφεί- που θα αποκλείει τον κακοποιητή γονέα από την επικοινωνία με το παιδί.

Το νομοσχέδιο ήδη κατατέθηκε στη Βουλή  και αναμένεται να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία στις αρμόδιες επιτροπές, με στόχο να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους εντός του Μαΐου. Ο κεντρικός πυλώνας του είναι ότι πλέον η γονική μέριμνα για τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν χωρίσει θα ασκείται από κοινού και από τους δύο γονείς και θα αφορά σε όλα τα σοβαρά θέματα της ζωής τους.

Υπάρχει, ωστόσο, ξεχωριστή πρόβλεψη για τον γονιό που δεν μένει με το παιδί του μετά το διαζύγιο. Σε αυτή την περίπτωση ορίζεται ότι θα το βλέπει, θα επικοινωνεί μαζί του και θα έχει τακτικότατη επαφή σε χρόνο που ορίζεται, κατά τεκμήριο στο 1/3 του συνολικού χρόνου του παιδιού. Οι γονείς του παιδιού όμως, όπως προβλέπεται, μπορούν πρωτίστως με δική τους συμφωνία, μέσα στα πλαίσια του νόμου, να ορίζουν τα της επικοινωνίας με το παιδί τους.

Οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο

  • Από κοινού η γονική μέριμνα των παιδιών από τους διαζευγμένους γονιούς – Συναποφασίζουν για όλα: σχολεία, εκπαίδευση, ιατρικά θέματα παιδιών.
  • Επικοινωνία στο 1/3 του χρόνου του παιδιού, με τον γονιό που δεν μένει μαζί του.
  • Κοινή αντιμετώπιση όλων των θεμάτων του παιδιού.
  • Με γραπτή συμφωνία των γονιών μπορεί να ορίζεται η επιμέλεια του παιδιού τους.
  • Με διαμεσολάβηση η επίλυση των όποιων οικογενειακών διαφορών.
  • Εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές για τις διαφορές των διαζευγμένων γονιών για τα παιδιά τους – Κατ εξαίρεση θα πηγαίνουν στα δικαστήρια.
  • Μεταβατικές διατάξεις για τις εκκρεμείς υποθέσεις.
  • Μη καταβολή διατροφής και κακές σχέσεις με τον άλλο γονιό λαμβάνονται υπόψη για την επικοινωνία γονιού – παιδιού.