Πριν λίγες ημέρες, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου της Σάμου, καθώς και μεταφραστών. Μερικοί από αυτούς συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι χορηγούσαν έναντι αμοιβής, πλαστές ή και ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις σε αιτούντες άσυλο, με σκοπό να ενταχθούν οι τελευταίοι σε ευάλωτες κατηγορίες και να πετύχουν έτσι τη σύντομη μετακίνησή τους από τη Σάμο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της έκδοσης πλαστών ή ψευδών ιατρικών γνωματεύσεων είναι εννέα σε αριθμό. Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά περίπτωση και σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος κατηγορούνται έξι γιατροί, δύο νοσηλευτές και ένας μεταφραστής. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι αυτές της σύστασης συμμορίας, της δωροδοκίας, της δωροληψίας και της έκδοσης ψευδούς ιατρικής γνωμάτευσης έναντι αμοιβής.

Τέσσερις εκ των κατηγορουμένων γιατρών απολογήθηκαν στον ανακριτή του Πλημμελειοδικείου Σάμου, οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού αντιμετώπιζαν πλημμεληματικές κατηγορίες. Την Παρασκευή θα απολογηθεί μία νοσηλεύτρια, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.

Έρευνα για την υπόθεση των πλαστών εγγράφων που διακινούνται σε πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποιεί ήδη από την Τετάρτη η Υποδιεύθυνση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας.

Συλλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στη Σάμο για χορήγηση πλαστών βεβαιώσεων σε αιτούντες άσυλο