Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια δυτική συνοικία της πόλης όπου συναντώνται τακτικά μέλη της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο, το οποίο βρίσκεται επίσης κοντά σε σταθμούς λεωφορείων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν είπε ότι μια ομάδα έρευνας βρίσκεται στο σημείο της έκρηξης για να βοηθήσει τους τραυματίες και να εκτιμήσει τις απώλειες.

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έγινε πριν από τη γιορτή της Ασούρα, που εορτάζεται κυρίως από σιίτες.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε έκρηξη στην Καμπούλ που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος, μια σουνιτική μουσουλμανική μαχητική οργάνωση.

Οι σουνιτικές μουσουλμάνες αρχές των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του περασμένου έτους, δήλωσαν ότι θα παρέχουν περισσότερη προστασία στα σιιτικά τζαμιά.

Δεν υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία απογραφής, αλλά οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μέγεθος της σιιτικής κοινότητας του Αφγανιστάν κυμαίνεται μεταξύ 10-20% του πληθυσμού των 39 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων των περσόφωνων Τατζίκων και Παστούν, καθώς και των Χαζάρων.