Η επιστολή, που επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας Abdulrahman Habib, ανέφερε ότι οι γυναίκες υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν μέχρι νεωτέρας, επειδή ορισμένες δεν έχουν συμμορφωθεί με την ερμηνεία της διοίκησης για τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας για τις γυναίκες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Επιτετραμμένος για τη Νορβηγία, ο οποίος χρηματοδοτεί τη βοήθεια στο Αφγανιστάν και φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και των μελών της κοινωνίας των πολιτών τον Ιανουάριο, καταδίκασε την κίνηση.

«Η απαγόρευση των γυναικών εργαζομένων σε ΜΚΟ πρέπει να αντιστραφεί αμέσως», έγραψε στο Twitter ο Πολ Κλούμαν Μπέκεν. «Εκτός από το πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών, αυτή η κίνηση θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση και θα βλάψει τους πιο ευάλωτους Αφγανούς».

Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς η εντολή θα επηρεάσει τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες έχουν μεγάλη παρουσία στο Αφγανιστάν παρέχοντας υπηρεσίες εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης της χώρας.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι κανόνες περιλαμβάνουν υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Χαμπίμπ είπε ότι η επιστολή ισχύει για οργανισμούς υπό το συντονιστικό σώμα του Αφγανιστάν για ανθρωπιστικές οργανώσεις, γνωστό ως ACBAR. Αυτό το όργανο δεν περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά περιλαμβάνει περισσότερες από 180 τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη συχνά συνάπτουν συμβάσεις με ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένες στο Αφγανιστάν για την εκτέλεση του ανθρωπιστικού τους έργου.

Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια λένε ότι οι εργαζόμενες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών του Αφγανιστάν στη βοήθεια.

Η ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία του Αφγανιστάν έχει περιέλθει σε κρίση από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν το 2021, με τη χώρα να αντιμετωπίζει κυρώσεις και περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που στοχεύει στην κάλυψη επειγουσών αναγκών, έχει προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του Αφγανιστάν εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης.