Από τότε που επανήλθαν στην εξουσία τον περασμένο χρόνο, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην κοινωνία, πολλοί από αυτούς μάλιστα καταπατούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.

Πρόσφατα, το «Υπουργείο Προαγωγής της Αρετής» εξέδωσε εντολή στις γυναίκες που έως τώρα ήταν υποχρεωμένες μόνο να φορούν μαντήλα όταν εμφανίζονται δημόσια, να καλύπτουν στο εξής πλήρως τα πρόσωπά τους.

Ωστόσο, τα τηλεοπτικά δίκτυα TOLOnews, Shamshad TV και 1TV πρόβαλαν σήμερα όλα προγράμματα με παρουσιάστριες που είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους.

«Οι γυναίκες συνάδελφοί μας ανησυχούν ότι αν καλύψουν τα πρόσωπά τους το επόμενο πράγμα που θα κληθούν να κάνουν είναι να σταματήσουν να εργάζονται», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα ειδήσεων του δικτύου Shamshad TV, Αμπίντ Εχσάς.

Ο Μοχάμεντ Σάντεκ Ακίφ Μοχασίρ, εκπρόσωπος του συγκεκριμένου υπουργείου, δήλωσε ότι οι τηλεπαρουσιάστριες παραβιάζουν την εντολή των Ταλιμπάν. «Εάν δεν συμμορφωθούν, θα μιλήσουμε με τους μάνατζερ των καναλιών και τους κηδεμόνες τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «όποιος ζει κάτω από ένα συγκεκριμένο σύστημα και κυβέρνηση πρέπει να υπακούει στους νόμους και τις εντολές αυτού του συστήματος, επομένως πρέπει να εφαρμόσει την εντολή».

Διαταγές των Ταλιμπάν όπως αυτή έχουν αναγκάσει πολλές γυναίκες δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.