Ο Τραμπ αρχικά συνέλαβε την ιδέα του συμβουλίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας, όπου το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ένας καταστροφικός πόλεμος δύο ετών.

Ωστόσο, προκάλεσε γρήγορα αντιδράσεις όταν απηύθυνε ευρείες προσκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και χωρών που βρίσκονται μακριά από την παραδοσιακή διπλωματία της Μέσης Ανατολής.

Από τότε που ιδρύθηκε το συμβούλιο, το ταμείο του – το οποίο διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα και έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη – δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση από δωρητές, ανέφερε η πηγή στο AFP.

Η ίδια πηγή είπε ότι τα χρήματα δεν έχουν κατατεθεί επειδή το ταμείο έχει σχεδιαστεί για τη φάση ανοικοδόμησης και ανάπτυξης, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται παρά την κατάπαυση του πυρός, με τουλάχιστον 910 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να κατέχει και να ελέγχει πάνω από το 60% της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων όλων των σημείων εισόδου και εξόδου, ενώ ο παλαιστινιακός πληθυσμός είναι συγκεντρωμένος στην ακτή, με τον Νετανιάχου μάλιστα σήμερα να δίνει διαταγή κατάληψης του 70%.

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι Financial Times ανέφεραν ότι το συμβούλιο είχε λάβει δωρεές απευθείας σε λογαριασμό της JPMorgan, επικαλούμενοι εκπρόσωπο του συμβουλίου. Δεν υπάρχουν «ανεξάρτητες απαιτήσεις διαφάνειας» για τον λογαριασμό της JPMorgan, σημείωσαν οι FT.

Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποφύγει το συμβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν μακροχρόνιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ιδεολογικοί σύμμαχοι του Τραμπ και μικρότερες χώρες που επιδιώκουν την προσοχή του.

Η Γαλλία και η Βρετανία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Το συμβούλιο ελέγχεται ξεκάθαρα όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά προσωπικά από τον Τραμπ, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο και μπορεί να παραμείνει επικεφαλής και μετά τη θητεία του.

Ο Τραμπ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεισφέρουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο συμβούλιο, ενώ το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υποσχεθεί τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα.

Τα μέλη του συμβουλίου υποχρεούνται να καταβάλουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για μόνιμη θέση, σύμφωνα με τον καταστατικό του χάρτη.

Μια εκτίμηση ΕΕ–ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο υπολόγισε ότι απαιτούνται πάνω από 71 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Γάζας, όπου ο ΟΗΕ δηλώνει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «κρίσιμη».