Τις εκτεταμένες αλλαγές στον Ποινικό κώδικα, παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Τσιάρας. Η κατεύθυνση είναι στην αυστηροποίηση του πλαισίου έκτισης της ποινής για τα βαριά κακουργήματα και κοψίματος προνομίων για τους καταδικασθέντες, προκειμένου να μην υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση ανθρώπων που παρενέβησαν τον νόμο. Οι ανακοινώσεις για κόψιμο προνομίων εγείρουν ερωτηματικά, καθώς παραμένει ασαφές το σε ποιους αφορά και για τι είδους προνόμια γίνεται λόγος.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  • Αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας
  • Αυστηροποιείται η απόλυση καταδίκων υπό όρους για να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν με την περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλου. Αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα.
  • Οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε αναφορά για τις αλλαγές που θα εισηγηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται για αλλαγές που σκοπό έχουν να προστατέψουν ευπαθείς ομάδες, ανήλικους, θύματα κακοποίησης και έμφυλης βίας. Παράλληλα θα γίνουν πιο αυστηροί οι όροι αποφυλάκισης καταδίκων, με τον πρωθυπουργό να προσθέτει κατά τη διάρκεια του υπουργικού πως πρόκειται για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών. Ωστόσο, προβληματική φαίνεται η δήλωση του Πρωθυπουργού, καθώς μένει ασαφές το ποιους κατάδικους θα επηρεάσει τελικώς ο νέος ΠΚ.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

«Από την πλούσια σημερινή μας ατζέντα, θα ήθελα επίσης να επισημάνω τις πολύ σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα. Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας. Η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται. Αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών. Πρόκειται με άλλα λόγια, για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος».