«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να οδηγηθούμε στο κόκκινο και να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα για να καταστείλουμε τη διάδοση του ιού στην πόλη», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την Πάτρα όπου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να εξετάσουν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, εξαιτίας της επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρουσιάζει η περιοχή.
Το πρωί της Δευτέρας τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας, συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή επίσης υγειονομικών, αυτοδιοικητικών και αστυνομικών φορέων.
«Βάλτε όλοι πλάτη»
Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο Μ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε δηλώσεις, καλώντας τους πολίτες να κάνουν υπομονή. «Οι εμβολιασμοί άρχισαν και γίνονται πια κανονικά και συστηματικά», υποστήριξε, για να προσθέσει: «Σας παρακαλώ πολύ βάλτε όλοι πλάτη. Σας παρακαλώ πολύ κάντε κουράγιο, μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την Άνοιξη όπου θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού των ευάλωτων και των ηλικιωμένων ανθρώπων, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θέτοντας έτσι και ένα χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, παρά την εφοδιαστική τρύπα που σημειώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υπογράμμισε ότι η Πάτρα έχει προβλήματα και με τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε ορισμένα clusters. «Συνεπώς θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, ο κάθε ένας, ο κάθε θεσμός, ο κάθε εκπρόσωπος του λαού, εκλεγμένος είτε περιφερειάρχης είτε δήμαρχος είτε και οι άλλοι θεσμοί, όλοι μαζί είμαστε συνυπεύθυνοι για να πάμε μέχρι το τέλος, έτσι ώστε κάποια στιγμή με το εμβόλιο να απελευθερωθούμε», είπε.
Οι επαγγελματίες της εστίασης «έχουν στερηθεί εισόδημα» αλλά «η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ»
Εν συνεχεία ο υπουργός αναφέρθηκε στην εστίαση, ανακοινώνοντας «δυστυχώς αυστηρές ποινές», για όσους επαγγελματίες του κλάδου «έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριές τους σε ορθάδικα».
Συμπλήρωσε δε, ότι «έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ, με μια σειρά από οικονομικά μέτρα αλλά δεν παίζουμε με τη δημόσια Υγεία και αυτό αποτελεί τη πρώτη μας την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα», ισχυρίστηκε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρξουν επιπρόσθετα αστυνομικά μέτρα στη Πάτρα, ο υπουργός επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή αυτό που μπορώ να πω και πάλι, είναι ότι θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη μετατροπή των καφετεριών και των μοπαρ σε ορθάδικα».
Σε σχέση με τη διεξαγωγή του πατρινού καρναβαλιού, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για τέτοιες εκδηλώσεις με αυτή την κατάσταση. «Ας το ξεχάσουμε για φέτος γιατί είναι επικίνδυνο και που το συζητάμε ακόμη», πρόσθεσε επιπλέον.
«Σε δύσκολες καταστάσεις χρειάζονται μέτρα τα οποία δεν παίρνονται»
Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη προχώρησε και ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης ο οποίος δήλωσε ότι από πλευράς δημοτικής αρχής, «εκτιμούμε ότι σε δύσκολες καταστάσεις χρειάζονται επιπλέον μέτρα, τα οποία δεν παίρνονται». Σε σχέση με τη συνεργασία του με τις αρμόδιες αρχές σημείωσε ότι ο Δήμος θα έχει ένα επίπεδο συνεργασίας ωστόσο τόνισε την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων ειδάλλως τόνισε ότι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί.
Συνάμα σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα επιμείνουμε σε αυτά που διεκδικούμε», επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με:
- ιχνηλάτηση των κρουσμάτων,
- αύξηση των τεστ,
- ελέγχους στους χώρους εργασίας,
- έλεγχος της κατάστασης των υγειονομικών μονάδων της Πάτρας αλλά και επανεξέταση της επαναλειτουργίας του νοσοκομείου νοσημάτων θώρακος, το οποίο βρίσκεται στις «εφεδρείες» για να λειτουργήσει ως μονάδα νοσηλείας ασθενών που έχουν προσβληθεί από Covid-19.
«Είναι μια δύσκολη υπόθεση στην οποία συμμετέχουμε όλοι και εμείς σαν Δήμος το χρέος μας θα το κάνουμε και τη συνεργασία θα την έχουμε και στην πρώτη γραμμή θα είμαστε γιατί η Υγεία του λαού μας είναι ένα αγαθό το οποίο δεν χωράει συζήτηση ότι πρέπει να προστατευτεί», κατέληξε ο Κώστας Πελετίδης.