Περίπου 75 λεπτά κράτησαν οι συνομιλίες σήμερα, στη Μόσχα, μεταξύ του καγκελάριου της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, και του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο ρωσικό «Μαξίμου», την επίσημη κατοικία του ρώσου προέδρου, λόγο έξω από τη Μόσχα, στην περιοχή Νόβο Ογκάργιοβο. που βρίσκεται έξω από τη Μόσχα. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, κανένας άλλος ηγέτης χώρας-μέλους της ΕΕ, δεν έχει επισκεφθεί τη Ρωσία. 

Είναι βέβαιο ότι, παρά τη διάρκεια, το κλίμα δεν ήταν καλό. «Δεν πρόκειται για μια φιλική επίσκεψη» αλλά για «υποχρέωση» είπε ο Νεχάμερ. «Έρχομαι από την Ουκρανία όπου είδα ο ίδιος τον ανείπωτο πόνο που προκαλεί ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος», είχε δηλώσει λίγο πριν ο αυστριακός καγκελάριος, ενώ δεν υπήρξαν δηλώσεις προς τον Τύπο, ούτε καν οι συνηθισμένες φωτογραφίες και δημόσιες χειραψίες, πριν και μετά, κάτι που ζήτησε, όπως μαθεύτηκε, η αυστριακή πλευρά. Η έλλειψη δηλώσεων, ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει και κάποιες (επιμέρους;) μη ανακοινώσιμες προς το παρόν συμφωνίες, ή μεταφορά μηνυμάτων, καθώς ο αυστριακός ηγέτης είχε επισκεφθεί πριν το Κίεβο.

Ο ίδιος ο Νεχάμερ έκανε λόγο για «πολύ ευθείες, ανοικτές και δύσκολες» συνομιλίες, λέγοντας πως «δεν του έμειναν θετικές εντυπώσεις» και «δεν υπήρξε καμμία υπόσχεση», καθώς «ο Πούτιν βρίσξεται πλήρως στη λογική του πολέμου και δρα ανάλογα». Μάλιστα, ο ρώσος ηγέτης χρησιμοποίησε σε όλες τις συνομιλίες μόνο μια φορά τη λέξη «πόλεμος», επιμένοντας στα περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», κι η χρήση του «πόλεμος» ήταν για να πει πως «θα ήταν καλύτερα αν αυτός ο πόλεμος τελείωνε γρήγορα». Η δήλωση Πούτιν ερμηνεύεται διττά, όπως έγραφαν αυστριακά μέσα – είτε ως πρόσκληση σε συνομιλίες είτε ως απόφαση για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

Ο αυστριακός καγκελάριος έθεσε και το θέμα της Μπούτσα, μιλώντας για εγκλήματα πολέμου για τα οποία πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, για να εισπράξει την αναμενόμενη απάντηση, περί «στημένων σκηνικών από την ουκρανική πλευρά» και μάλιστα «και στη Μπούτσα και αλλού». Όπωςε είπε ο Νεχάμερ, ο Πούτιν «αντιδρά με καχυποψία / δυσπιστία απέναντι στη διεθνή κοινότητα», και κατηγόρησε τους οργανισμούς που θα έπρεπε να διερρευνούν εγκλήματα πολέμου ως «μη αντικειμενικούς». «Το μόνο που εμπιστεύεται η ρωσική ηγεσία είναι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη» σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο, που έκρινε το γεγονός ως θετικό.

Τέλος, συζητήθηκαν το θέμα των κυρώσεων, που «όσο σκοτώνονται άνθρωποι στην Ουκρανία θα παραμείνουν» και το ζήτημα του ανοίγματος νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων, με πρώτο το θέμα της Μαριούπολης. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση του Καρλ Νεχάμερ να επισκεφθεί τη Μόσχα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με το σκεπτικό ότι η ρωσική πλευρά μπορούσε επικοινωνιακά να εκμεταλλευτεί το γεγονός. 

Μετά την επίσκεψή του, ο αυστριακός ηγέτης ενημέρωσε τους ευρωπαίους εταίρους για τις συνομιλίες, λέγοντας πως «κεντρικό μήνυμά» του προς τον Πούτιν ήταν πως «σε ένα πόλεμο υπάρχουν μόνο ηττημένοι κι από τις δύο πλευρές».