Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Όπως είχαμε αναδείξει , οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), ενεργώντας σε ρόλο μπράβων της κυβέρνησης Ερντογάν, διέλυσαν βίαια τη συγκέντρωση που διοργάνωσαν στις 25 Νοεμβρίου το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο και η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, έξω από την Τούρκικη πρεσβεία. Οι 11 προσαχθέντες, από τους οποίος οι 5 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, καταγγέλλουν την αγριότητα και τον βασανισμό τους από τις δυνάμεις καταστολής, καθώς και το στημένο των κατηγοριών σε βάρος τους.

Τραμπούκικη στάση της αστυνομίας

Η δικηγόρος του Λαού Ετζλί Κακίρ ξεκινάει την παρέμβασή της διαπιστώνοντας πως «οι καταπιεστικές, απαγορευτικές συμπεριφορές και πρακτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Μητσοτάκη, στην Ελλάδα και η αστυνομική βία αυξάνονται τον τελευταίο καιρό. Οι δημοκρατικές διαδηλώσεις, οι εκδηλώσεις απαγορεύονται και η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, καθώς και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες καταπατούνται ολοένα και περισσότερο. Τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες της αστυνομίας αυξάνονται. Στους δρόμους επικρατεί πλήρης αστυνομικός τρόμος. Έτσι, βήμα βήμα, οικοδομείται ένα αστυνομικό κράτος, ένας ανώνυμος φασισμός πολιορκεί σταδιακά όλη τη ζωή».

Αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα στις 25 Νοεμβρίου, όπου «ο συνάδελφός μας από την Τουρκία, δικηγόρος Γκιουνάι Νταγ, μαζί με τους 10 πελάτες μας, θέλησαν να κάνουν μια δήλωση τύπου μπροστά στο Τουρκικό Προξενείο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου 2021 απαιτώντας την απελευθέρωση του Αλί Οσμάν Κιοσέ, ενός άρρωστου πολιτικού κρατούμενου από την Τουρκία. Ωστόσο, μπροστά σε αυτή τη νόμιμη, δημοκρατική ενέργεια, η στάση της αστυνομίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν τραμπούκικη. Αφού διαβάσαμε το δελτίο τύπου, η αστυνομία επιτέθηκε στην ομάδα των 11 ατόμων και συνέλαβε με βασανιστήρια τον συνάδελφό μας και τους 10 πελάτες μας, πολιτικοί πρόσφυγες και αγωνιστές από την Τουρκία. Προσπάθησαν να αποτρέψουν το δικαίωμα διαμαρτυρίας για τον θάνατο του καρκινοπαθούς επαναστάτη κρατούμενου Αλί Οσμάν Κιοσέ από τον τουρκικό φασισμό.

Εξήγησε ότι «ο Αλί Οσμάν Κιοσέ είναι ένας 65χρονος επαναστάτης κρατούμενος με καρκίνο, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για 38 χρόνια στην Τουρκία, κρατείται σε αυστηρή απομόνωση για 21 χρόνια. Λόγω των συνθηκών αιχμαλωσίας, ο καρκίνος διαγνώστηκε πολύ αργά, και αφαιρέθηκε ο καρκίνος στο νεφρό. Εκτός από καρκίνο, έχει και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Τουρκία πρέπει να αφεθεί ελεύθερος για να νοσηλευτεί. Ωστόσο, παρόλα αυτά, δεν αποφυλακίζεται και εμποδίζεται η θεραπεία του, με σκοπό να τον δολοφονήσουν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο Αλί Οσμάν Κιοσέ είναι πολιτικός κρατούμενος. Ο φασισμός του AKP θέλει να εξοντώσει άρρωστους πολιτικούς κρατούμενους στερώντας το δικαίωμά τους στη θεραπεία και όχι απελευθερώνοντάς τους. Ο Αλί Οσμάν Κιοσέ είναι ένας από αυτούς».

«Μας βασάνιζαν μέχρι να φτάσουμε στο τμήμα»

Ο δικηγόρος του Λαού Γκιουνάι Νταγ αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχτηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. Οι Τούρκοι αγωνιστές, ενώ μόλις είχαν ολοκληρώσει την ανάγνωση του κειμένου τους έξω από τη τουρκική πρεσβεία, όπου «με κάποια κίβδηλα αφηγήματα περί εξακρίβωσης στοιχείων μας επιτέθηκαν». Ο ίδιος ως δικηγόρος έθεσε στους αστυνομικούς το ζήτημα πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει αδίκημα, δεν χρειαζόταν να μεταφερθούν στο τμήμα για εξακρίβωση, με τους δεύτερους να απαντούν «ξυλοκοπώντας μας, πετώντας μας στο οδόστρωμα και χτυπώντας μας με τα κλομπ, με μπουνιές και με κλωτσιές. Μετά μας έβαλαν χειροπέδες με τα χέρια πίσω, ενώ δεχόμασταν συνεχόμενα βία και βασανιστήρια από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες να είναι χτυπημένοι με μώλωπες είτε στο πρόσωπο, είτε στο σώμα». Μάλιστα ο ίδιος έχει αυτή τη στιγμή ραγισμένα πλευρά, καθώς παρότι είχε χειροπέδες, καταγγέλλει πως οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον κλωτσούν στο οδόφραγμα, ενώ «αυτή η συνθήκη συνεχίστηκε μέχρι να φτάσουμε στο τμήμα».

Ο Γκιουνάι επισημαίνει πως είναι συνθήκες η αστυνομία να προσδίδει την κατηγορία της αντίστασης όταν ξυλοκοπά διαδηλωτές, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για αντίσταση, όταν σε μια συνθήκη που υπερασπίζεσαι το δικαίωμά σου στο συνέρχεσθαι έρχονται επιθετικά να σε πάρουν με τη βία και να σε οδηγήσουν στο τμήμα». Καταγγέλλει ακόμα ότι στο αστυνομικό τμήμα έζησαν το «θέατρο του παραλόγου», καθώς η διαλογή για την απόδοση των κατηγοριών από τους αστυνομικούς στην τύχη.

Οι κατηγορίες στοχεύουν στην οικονομική καταστολή και στο καθεστώς ασύλου των κατηγορουμένων

Η Βούλα Γιαννακοπούλου, από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων αγωνιστών, έκανε λόγο για «μια απάνθρωπη και ξεδιάντροπη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., που δυστυχώς βλέπουμε ότι οι εισαγγελικές αρχές την οδήγησαν στο ακροατήριο». Σημείωσε πως, από όσο γνωρίζει, πρόκειται για την πρώτη φορά που είχαμε την εφαρμογή του «νόμου Χρυσοχοΐδη» για απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Προσέθεσε ότι στην ίδια τη δικογραφία οι αστυνομικοί παραδέχονται πως πήραν εντολή να κατευθυνθούν στο σημείο για να προχωρήσουν σε προσαγωγές, παρότι οι 11 αγωνιστές δεν έκλειναν τον δρόμο, ούτε έκαναν διαδήλωση, αλλά απλώς διάβασαν ένα κείμενο έξω από τη τουρκική πρεσβεία. Έκανε μάλιστα λόγο για ένα σκηνικό που θα ζήλευε μέχρι και η Τουρκία του Ερντογάν, όπου περίπου 100 αστυνομικοί (τουλάχιστον εμφανώς) «πήγαν, περικύκλωσαν, πλάκωσαν στο ξύλο, προσήγαγαν 11 ανθρώπους», δηλαδή όλους ανεξαιρέτως τους συγκεντρωμένους».

Ανέφερε ακόμα σκωπτικά πως κατηγορούνται πως έσπασαν τη κλούβα, αφού τους έβαλαν δεμένους στην κλούβα μετά την αστυνομική επιχείρηση, καθώς και ότι «αντιστάθηκαν οι 11 αυτοί άνθρωποι στους 100 αστυνομικούς απωθώντας τους με τα χέρια και τα πόδια τους». Μάλιστα τονίζει ότι «με τις παραπάνω κατηγορίες επιχειρείται να καταδικαστούν από το δικαστήριο, να πάρουν κάποιες ποινές, να έχουν ενδεχομένως θέματα με την παραμονή τους στην Ελλάδα και τελικά να θεωρηθούν αντιδραστικά στοιχεία για τη χώρα που έχουν προσφύγει».

Σημειώνει πως ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σχηματίστηκαν 5 διαφορετικές δικογραφίες, σαν να πρόκειται για διαφορετική υπόθεση, αντί για 1 δικογραφία για τους 5 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν στον ίδιο τόπο και χρόνο κατηγορούμενοι από τους ίδιους αστυνομικούς. «Έγινε ένας διαχωρισμός και ο καθένας πηγαίνει μόνος του κατηγορούμενος σαν να πρόκειται για διαφορετική υπόθεση. Αυτό ενδεχομένως προστατεύει τις αστυνομικές αρχές απέναντι στο να γίνουν ρεντίκολο, λέγοντας διαφορετικά πράγματα ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου. Αυτό που είναι όμως καταστροφικό είναι πως αυτοί οι άνθρωποι, 5 αναίτια κατηγορούμενοι πολιτικοί πρόσφυγες, έχουν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα για 5 δικαστήρια».

Με εντολή της τουρκικής πρεσβείας;

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συλληφθείς Eρτζάν, ο οποίος επίσης χτυπήθηκε από την αστυνομία. «Με το που ήρθε η Ομάδα Δράση με τις μηχανές μας επιτέθηκαν απευθείας, προσπαθώντας με τη βία να μας βάλουν χειροπέδες και να μας οδηγήσουν στο τμήμα. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που πετάξανε μέσα στο βανάκι», διηγείται. Κατήγγειλε πως «όταν έχεις περάσει ήδη χειροπέδες σε έναν άνθρωπο και συνεχίζεις να τον χτυπάς με κλομπ, σημαίνει ότι θες να τον βασανίσεις. Όταν είδαμε να συμβαίνει αυτό και στους υπόλοιπους, όσοι ήμασταν στο βαν αρχίσαμε να φωνάζουμε συνθήματα, όπως θα έκανε ο καθένας. Ακριβώς για αυτό μας επιτέθηκαν και μέσα στο βαν. Μας χτυπούσαν με τα κλομπ, με τα γάντια της μηχανής και με ό,τι είχανε πάνω τους». Επιβεβαίωσε πως στο αστυνομικό τμήμα, οι καταθέσεις των αστυνομικών γίνονταν με διαλογή.

Η προσαχθείσα Κωνσταντίνα Κ., μέλος του Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου, προσέθεσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια ανάγνωσης του κειμένου διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία δεν υπήρχε αστυνομία, αλλά στο σημείο βρέθηκε «μάλλον ένας επικεφαλής της ασφάλειας της πρεσβείας, καθώς ο ίδιος είχε είχε ξαναβγεί από τη πρεσβεία στην προηγούμενη επίθεση που μας είχε γίνει στις 16 Νοέμβρη». Σύμφωνα με την ίδια, εκείνος φωνάζει τη σταθερή διμοιρία που βρίσκεται κοντά στο σημείο, η οποία τους περικύκλωσε, με τον ίδιο να απαιτεί να ακολουθήσουν στο τμήμα για εξακρίβωση.

Η δίκη σε βάρος των συλληφθέντων θα γίνει την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων.