των Γεωργίας Κριεμπάρδη & Νεκταρίας Ψαράκη

Σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη στάση εργασίας τους προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό και στις Ξενοδοχειακές Μονάδες καθώς όπως αναφέρει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press» η αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων, Αγάπη Καρούση, οι εργαζόμενοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

«Πρώτα και κύρια για το ζήτημα των εποχικών εργαζομένων οι οποίοι είναι εκτός οποιουδήποτε επιδόματος ανεργίας – καθώς αυτό έχει λήξει – και ζητήματα σε σχέση με την εφαρμογή των συμβάσεων εργασίας σε ξενοδοχεία και εστίαση, που δεν εφαρμόζονται εξ ολοκλήρου, όπως το ζήτημα της προϋπηρεσίας που δεν λαμβάνεται υπόψιν από τους εργοδότες, αλλά και ένα επιπλέον πρόβλημα για τους εργαζόμενους στην εστίαση για τον συμψηφισμό των επιδομάτων ανθυγιεινού κλπ με τον χαμηλό μισθό που παίρνουμε», εξηγεί η κ. Καρούση.

Όπως προσθέτει, σήμερα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας με κάποιον εκπρόσωπο του συνδικάτου. Όταν ωστόσο έφτασαν στο Υπουργείο Εργασίας, η αξιωματικός υπηρεσίας τους ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος εκείνη την ώρα στο υπουργείο για να συζητήσει μαζί τους. «Εμείς επιμέναμε να γίνει συνάντηση, και αναίτια, απρόκλητα, δεχτήκαμε επίθεση. Χτύπησαν συνάδελφοί μας στο κεφάλι, στα πλευρά, στα πόδια, ένας συνάδελφος είναι στο νοσοκομείο. Ακόμη, είχαμε δύο συλληφθέντες, τον Γιώργο Στεφανάκη, τον πρόεδρο του Συνδικάτου, και τον Νίκο Λαβαντσιώτης, του προέδρου του Σωματείου της Select Service στο Αεροδρόμιο», περιγράφει η κ. Καρούση ενώ τονίζει ότι μετά την απελευθέρωσή τους διακομίστηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο διότι ήταν κι εκείνοι χτυπημένοι.

Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

«Οι συνάδελφοι που ήταν μπροστά ήταν εκείνοι που χτυπήθηκαν περισσότερο, και με αυτόν τον τρόπο εγκλωβίστηκαν και οι δύο πρόεδροι μέσα, και κατόπιν τους συνέλαβαν. Τους μετέφεραν στο Α.Τ. Ακρόπολης και συνέχισε εκεί η κινητοποίηση, διότι δεν τους άφηναν κιόλας. Με θετική έκβαση βέβαια, καθώς απελευθερώθηκαν χωρίς καμία κατηγορία απέναντί τους», προσθέτει η κ. Καρούση, επισημαίνοντας ότι εκεί έληξε και η «επικοινωνία» των εργαζομένων με το υπουργείο, αφού μετά που πήραν την «απάντησή» τους για το προγραμματισμένο ραντεβού τους με εκπρόσωπο του υπουργείου, μετά δεν επιδιώχθηκε άλλη επικοινωνία.

«Αυτό που καλούμε σαν σωματείο είναι να βγάλει ο κόσμος συμπέρασμα για το τι έχουμε απέναντί μας. Αυτό το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους. Διότι το υπουργείο είναι καθόλα ανοιχτό για να δεχτεί τους εργοδότες μας. Και τους ξενοδόχους και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και όταν πρόκειται να συναντήσει εργαζόμενους συναντάμε κλειστές πόρτες, ΜΑΤ και χημικά. Αυτό πρέπει να μείνει σαν συμπέρασμα στους εργαζόμενους, για να δυναμώσει η οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουν τα σωματεία, να δυναμώσει η διεκδίκηση. Γιατί δεν πάει άλλο η κατάσταση αυτή», τονίζει.

Όπως αναφέρει κλείνοντας, είναι ζητήματα επιβίωσης: «Οι εποχικοί εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα. Η συλλογική σύμβαση του επισιτισμού λήγει αύριο. 23 Φλεβάρη λήγει. Που δεν εφαρμόζεται… Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από τον βασικό και τα όποια επιδόματα συμψηφίζονται στο ύψος του κατώτατου μισθού. Δίνουμε καθημερινή μάχη στους χώρους δουλειάς».