Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ονομάζεται αλλιώς «ροζ μήνας» κατά τη διάρκεια του οποίου λαμβάνουν χώρα διάφορες δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Γυναίκες ενώνονται, μοιράζονται εμπειρίες, δίνουν μαθήματα ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε η Κατερίνα Μιστίλογλου, δημιουργώντας ένα βίντεο στη νοηματική γλώσσα για να μιλήσει για την αυτοεξέταση μαστού.

«Μου ήρθε η ιδέα ένα μεσημέρι που μας φωνάξαν -εμένα και τον δίδυμο αδελφό μου- οι γονείς μας για να μας πουν πως αν δούμε κάτι περίεργο στο σώμα μας, να τους ενημερώσουμε. Μια ξαδέρφη μου ανακάλυψε πως είχε όγκο στο στήθος, ευτυχώς καλοήθη, έκανε χειρουργείο και τον έβγαλε. Ρώτησα τη μαμά μου πώς μπορώ να μάθω αν έχω κάτι περίεργο και μου μίλησε για την αυτοεξέταση μαστού» εξηγεί η Κατερίνα, μιλώντας στο TPP.

Όπως μου ομολογεί, πρώτα έψαξε στο διαδίκτυο κι η αλήθεια είναι πως βρήκε αρκετά άρθρα. «Είχαν ενδιαφέρον όσα διάβαζα κι αναρωτήθηκα εγώ πώς θα μάθαινα να το κάνω σωστά» μου λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «”Γιατί να μη μάθουν όλες οι κοπέλες;” είπα. Κι έτσι δημιουργήθηκε το βίντεο. Βέβαια είμαι βαρήκοη και ομιλούσα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας από μικρή ηλικία. Η νοηματική με εκφράζει».

Η Κατερίνα είναι ένας ακόμα λόγος να πιστεύουμε στην ομορφιά αυτού του κόσμου. «Θέλω να υπάρχει ισότητα. Ισότητα στην ενημέρωση. Έβαλα υπότιτλους, υπήρχε και η νοηματική γλώσσα» υπογραμμίζει. Η αλήθεια είναι πως το βίντεο πολύ γρήγορα αναπαρήχθη από πολλά προφίλ και σελίδες κι αυτό είναι θετικό. Είναι θετικό να βρίσκουν ευρεία ανταπόκριση τα όμορφα πράγματα. Κύμα αγάπης την έχει περικυκλώσει, όπως μου περιγράφει.

«Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι κυρίως από ανθρώπους που πρώτη φορά βλέπουν τη νοηματική γλώσσα και δηλώνουν έκπληκτοι και συνάμα χαρούμενοι. Πράγμα που εμένα χαροποιεί πολύ. Βέβαια, κι από την κοινωνία των κωφών έχω δεχτεί μεγάλη στήριξη αλλά ένα μικρό κομμάτι τους δείχνει αδιαφορία» επισημαίνει και πολλά ερωτηματικά μου δημιούργησε. Έσπευσε να εξηγήσει. «Αυτό διότι δεν έχουν δει την εξέλιξη στη κοινότητα των κωφών. Πώς το εννοώ; Εννοώ ότι δεν έχουν δει ακόμα ισότητα στην προσβασιμότητα. Δεν απολαμβάνουν ισότητα με τους ακούοντες. Εγώ προσπαθώ, όμως, από τη δική μου πλευρά. Είχα φτιάξει μια σελίδα, «Η επαφή», με σκοπό την αλληλοκατανόηση και την ισότητα σε μια κοινωνία που δε διευκολύνει την καθημερινότητα όλων. Είναι σημαντικό να κάνουμε στην άκρη τα εμπόδια. Γι’ αυτό βάζουμε υπότιτλους, έχουμε τη νοηματική γλώσσα αλλά και την προφορική μετάφραση» καταλήγει.

Ο «ροζ μήνας», αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, υπενθυμίζει σε όλες το πιο σημαντικό ραντεβού, εκείνο με τον γυναικολόγο και τον μαστολόγο εν προκειμένω. Δεν είναι η «παλιαρρώστια». Δεν είναι η «επάρατη νόσος». Έχει όνομα. Είναι καρκίνος και σε καλεί να αναμετρηθείς με τις δυνάμεις και τον εαυτό σου. Το πιo συχνό που θα ακούσεις σε μία σχετική συζήτηση είναι πως είναι αδιανόητο εν έτει 2021 να μην υπάρχει φάρμακο για τον καρκίνο. Κι όμως υπάρχει. Το λένε πρόληψη. Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού θεωρούνται επιβεβλημένες για όλες τις γυναίκες. Η εξέλιξη άλλωστε της ιατρικής επιστήμης έχει δείξει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, με την αξιοποίηση των νέων θεραπειών. Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι νέες μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χαρίσουν ακόμη και 10 χρόνια ζωής σε ασθενή με καρκίνο του μαστού.