Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων διαμηνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), καθώς πραγματοποιεί 48ωρη απεργία από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης 4 Δεκεμβρίου, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. Το πρωί της Τρίτης, οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν πορείες σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, οι οδηγοί ταξί κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών, όπου εγκατέστησαν αντίσκηνα και δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραμείνουν εκεί μέχρι να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Ο πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Θύμιος Λυμπερόπουλος, προειδοποίησε με απεργία διαρκείας εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Διαμαρτυρία έξω απο το Υπουργείο Μεταφορών απο οδηγούς Ταξί , στην Αθήνα , στις 2 Δεκεμβρίου , 2025

Στην Αθήνα, οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν ολονύκτια συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών, στήνοντας αντίσκηνα, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι κανένας υπεύθυνος δεν έχει δεχτεί να τους συναντήσει. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με μαζική αυτοκινητοπορεία.

Διαμαρτυρία έξω απο το Υπουργείο Μεταφορών απο οδηγούς Ταξί , στην Αθήνα , στις 2 Δεκεμβρίου , 2025

Οι κινητοποιήσεις επικεντρώνονται στα αιτήματα για την κατάργηση του ν. 5073/23, τη φορολόγηση στο πραγματικό εισόδημα, την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και τη διαγραφή των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Επίσης, ζητούν την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και στην ενέργεια, αφορολόγητο πετρέλαιο για τους ταξιτζήδες και μείωση των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων τους. Οι οδηγοί ταξί απορρίπτουν την υποχρεωτική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και ζητούν κρατικές επιδοτήσεις για την ανανέωση των οχημάτων και την αγορά εξοπλισμού.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης, κατευθυνόμενοι προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ), όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Κύριο αίτημα των οδηγών είναι η αναστολή της υποχρεωτικότητας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση από το 2026, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές φόρτισης και ικανοποιητικά οχήματα για την κάλυψη των αναγκών του κλάδου.

Motorized march and protest by taxi owners and drivers in front of the Ministry of Macedonia and Thrace, as part of a 48-hour nationwide strike, protesting the mandatory transition to electric mobility promoted by the government, Thessaloniki, December 2, 2025. / Μηχανοκίνητη πορεία και διαμαρτυρία από ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση που προωθεί η κυβέρνηση, Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2025.

Αύριο, οι οδηγοί ταξί στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζουν συγκέντρωση στο σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία» και μηχανοκίνητη πορεία προς το μπλόκο των αγροτών στα διόδια των Μαλγάρων, εντείνοντας τις διαμαρτυρίες τους. Ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», Κλήμης Λεοντιάδης, δήλωσε ότι παρά τις συνομιλίες με το Υπουργείο Μεταφορών, τα ζητήματα του κλάδου παραμένουν άλυτα, και εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της υποχρεωτικής μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση από το 2026.

Στη Λάρισα, οι αυτοκινητιστές πραγματοποιούν πορεία με κομβόι αυτοκινήτων από την σκεπαστή αγορά Νεάπολης, κατευθυνόμενοι στο γραφείο του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, για να επιδώσουν τα αιτήματά τους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοκινητιστών Ταξί Λάρισας, Νίκος Πιπερίδης, ανέφερε ότι τα αιτήματά τους αφορούν την οικονομική ασφυξία που προκαλεί η εξοντωτική φορολόγηση και την υποκλοπή του μεταφορικού έργου, επισημαίνοντας ότι ζητούν δικαιοσύνη και ίσους όρους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενώ οι αυτοκινητιστές κατευθύνθηκαν αργότερα στο μπλόκο της Νίκαιας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.

Στο Ηράκλειο, οι απεργοί πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Μυτιλήνη, όπου το σωματείο ταξί της πόλης συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία με μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους. Οι οδηγοί ταξί της Μυτιλήνης παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Συνοριακής Πολιτικής, τονίζοντας ότι οι προτάσεις για την ηλεκτροκίνηση δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τις απαραίτητες υποδομές φόρτισης και με το υψηλό κόστος των νέων οχημάτων. Ο πρόεδρος του σωματείου, Κώστας Νέστορας, ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του κλάδου είναι σε κίνδυνο και ζήτησε την αύξηση 10% των κομίστρων, καθώς και λύση στο φορολογικό και το ζήτημα της υποκλοπής του έργου των ταξί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ταξί αναμένει την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματα του κλάδου, προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις.