Οι εκλογές της απλής αναλογικής θα είναι οι πρώτες πραγματικά δημοκρατικές εκλογές στη χώρα επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και όσο για την περίοδο της διακυβέρνησής του και την φορολόγηση της μεσαίας τάξης σχολίασε: «Η αυτοκριτική είναι στοιχείο γενναιότητες. Το είπα στη ΔΕΘ, το λέω και εδώ. Πήραμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Έπρεπε να βγει η χώρα από την επιτροπεία. Και το καταφέραμε».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και στην ερώτηση περί κοστολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψάχνει για λεφτόδεντρα αλλά δεσμεύτηκε να ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μοιράσει 50 δισεκατομμύρια με άδικο τρόπο. Ο κόσμος αναρωτιέται πού πήγαν τα 50 δισεκατομμύρια. «Εάν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισεκατομμύρια αντί να μαζέψω 37, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ».

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό που είναι πρώτος σε όλη την Ευρώπη. 7 στα 10 νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνες, αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και αγοράσουν βασικά προϊόντα. Η κυβέρνηση μεγέθυνε την κρίση. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών. Έγινε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία το λένε δημόσια. Στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και πως η αγορά αυτορυθμίζεται. Έχουμε μια ΔΕΗ που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια. Δεν κάνει αυτό που έκαναν οι Ίβηρες. Με το ένα χέρι παίρνει τα χρήματα του πολίτη και με το άλλο έρχεται να επιδοτήσει μέρος των υπερκερδών. Τον Σεπτέμβριο είχαμε 500 εκ. κέρδη στη λιανική».

Για την τουρκική προκλητικότητα, επισήμανε: «Χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία στις εξάρσεις του Ερντογάν. Να γνωρίζουν όλοι ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας, είμαστε όλοι ενωμένοι».

«Πού μοίρασε τα 50 δισ. ο κ. Μητσοτάκης;»

«Έχουμε αποδείξει ότι δημιουργήσαμε πλεονάσματα, ρυθμίσαμε το χρέος. Έχουμε κυβερνήσει, ξέρουμε. Στη ΔΕΘ πρότεινα ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψάχνει για λεφτόδεντρα αλλά δεσμεύτηκε να ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα. Η παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια και που δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση, κατηγορεί εμάς; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, από το 2019 οι ανισότητες αυξήθηκαν. Η μεσαία τάξη που αισθάνθηκε δικαίως αδικημένη από τη διακυβέρνησή μας έκανε μια επιλογή του 2019. Τα βάρη όμως αντί να μειώνονται διογκώνεται. Ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας που έχει δει τον τζίρο του να γκρεμίζεται και που ψάχνει προοπτική, τι του δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν περιλαμβάνει καθόλου τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» είπε και πρόσθεσε πως «η σύγκριση που γίνεται είναι αδόκιμη. Εμείς κυβερνήσαμε με την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Ήμασταν μέσα στα μνημόνια. Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δις. θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω. Ο κ. Μητσοτάκης τα μοίρασε χωρίς κριτήρια. Πήγαν σε ημέτερους. Ωφελήθηκαν οι ισχυροί και η μεγάλη πλειοψηφία δεν ενισχύθηκε».

Όσο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανέφερε:«Οπουδήποτε στη χώρα συντελείται έγκλημα υποχρέωση της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει. Έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι γνώριζε για τα όσα συνέβαιναν εδώ και 3 χρόνια, αλλά δεν είχε παρέμβει. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι μια επικοινωνιακή φούσκα. Να πάνε αυτά τα παιδιά που προσλήφθηκαν στις γειτονίες. Δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε μια σύγκρουση που έχει έντονο ιδεολογικό φορτίο. Υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια, αλλά μην το δυσφημούμε κι άλλο. Έχουμε καλά πανεπιστήμια».

«Είμαστε η χειρότερη χώρα ανά εκατ. πληθυσμού. Σχεδόν όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πέθαναν. Το ΕΣΥ δεν περνάει τη βάση. Το 2022 έχουμε λιγότερους υγειονομικούς απ’ ότι το 2019. Στο Παίδων δεν γίνονται χειρουργεία» σχολίασε τέλος για τη νέα μελέτη Λύτρα που εκθέτει την κυβερνητική διαχείριση στο θέμα της πανδημίας.