Ένα 17 χρονοκορίτσι αυτοκτόνησε μετά τη βίαιη προσαγωγή του κατά τη διάρκεια της οποίας κατήγγειλε πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στην Κολομβία. Σύμφωνα με πληροφορίες του colombiareports, η ανήλικη προσήχθη την Τετάρτη στο γραφείο του εισαγγελέα από αστυνομικούς που διέλυσαν διαμαρτυρία.

Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται η νεαρή να φωνάζει και να διαμαρτύρεται, καθώς αστυνομικοί της έχουν ακινητοποιήσει χέρια και πόδια και τη μεταφέρουν σηκωτή στην εισαγγελία. Το κτίριο της εισαγγελίας όπου είχε οδηγηθεί η νεαρή πυρπολήθηκε προχθές. Ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Ποπαγιάν για να διαμαρτυρηθεί.

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται στην Ποπαγιάν, σε ένα τσουνάμι κοινωνικού ξεσηκωμού που είχε ξεσπάσει ενάντια στην ακραία καταστολή, που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 40 ανθρώπων. Η Κολομβία συνταράσσεται από τη μαζική κινητοποίηση εναντίον της δεξιάς κυβέρνησης και την καταστολή της ενώ έναυσμα των διαδηλώσεων στο αρχικό τους στάδιο ήταν φορολογικό νομοσχέδιο. Το οποίο μπήκε στο συρτάρι, ωστόσο η κινητοποίηση συνεχίστηκε, με αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, ώστε να παύσει η αστυνομική βαρβαρότητα. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε την Παρασκευή σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι εδώ επίσημος απολογισμός θυμάτων, ούτε έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για τις υλικές ζημιές.

Σε διαθεσιμότητα τέσσερις αστυνομικοί

Από την πλευρά της η αστυνομία, η οποία αρνείται ότι υπήρξαν καταχρήσεις των δυνάμεων της τάξης αλλά ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις άνδρες που ενέχονται στο περιστατικό έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, που επιβλέπει τους δημόσιους λειτουργούς στην Κολομβία, ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει αν υπάρχουν ευθύνες των αστυνομικών στην υπόθεση. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας μετέβησαν στην Ποπαγιάν κατ’ εντολή του προέδρου Ιβάν Ντούκε, που ζήτησε να φροντίσουν να υπάρξει άμεσα «αποκατάσταση της δημόσιας τάξης».