Η λιτάνευσις του κωλοδάχτυλου και οι HOMO COSTUMATUS δημοσιογράφοι, παράγοντες του πολιτικού μας συστήματος και λοιποί παρατρεχάμενοι αλλά και πολλά άλλα ζουμερά της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας κατά το παρελθόν και το παρόν μας απασχόλησαν στην εκπομπή του “αυτολεξεί” στο ραδιόφωνο του The Press Project την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Ιωάννου και Θέκλα Τσελεπή προσπάθησαν να παρουσιάσουν το βιβλίο “Φρυκτωρίες ή Πόσο ζουν οι μύγες” του Δημήτρη Πουλικάκου παρουσία του ίδιου του συγγραφέα. Όμως ο Μήτσος δεν πιάνεται πουθενά! “Είτε προφίλ είτε αν φας ούτως ή άλλως θα τον φας” “Ατμόσφαιρα βαριετέ” χαρακτήρισε – μετά τη δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής – το επικοινωνιακό ρεσιτάλ των δημοσιογράφων και των πολιτικών που χρόνια κρατούσαν ανοιχτή την πόρτα στο φασισμό. “…Τιμωρήσαμε τους ναζιστές αλλά με την καφρίλα τι κάνουμε; Ορθάνοιχτη η πόρτα στον ναζισμό: Μπογδάνος, Βελόπουλος, Άδωνις, αυτοί όλοι τι είναι;…” Μας τραγουδάει “το πουλί του Σκόμπυ” λούπα σε δυο ακκορντάκια Ντο και Φα, ένα boogi, το πρώτο ελληνικό ροκ – εντ – ρολ κομμάτι!

Μας λέει ότι κατά 85% η τηλεόραση διαμορφώνει τις κοινωνίες και ότι το ίντερνετ ήρθε και μας βρήκε με διαμορφωμένη αυτή την κατάσταση και ότι θα ήταν αλλιώς αν είχαμε το facebook στη δεκαετία του ‘60. Παραδέχεται την μουσική ωριμότητα στη συνεργασία του με τον προσφάτως αποθανόντα Νίκο Σπυρόπουλο – και μας εξηγεί γιατί δεν παίζει παραγγελιές στα live. Κατακεραυνώνει την υπουργό πολιτισμού: “Ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι ένας όπως μας λέει η κα Μενδώνη, ούτε με αυτά που ξέρει η ίδια δεν είναι ένας. Μπορεί να “έντυσε “ την Ακρόπολη όμως αφήνει του καλλιτέχνες ξυπόλυτους”

Μιλήσαμε για την σπουδαία μεταφορά του “ΥΠΑΡΧΩ”: “…Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 ο ρόκερ Δημήτρης Πουλικάκος μέσα από τη διασκευή ενός λαϊκού τραγουδιού θρυμματίζει το σύμβολο του φαλλοκρατικού συναισθηματισμού που δέσποζε μέχρι τότε, το Υπάρχω του Καζαντζίδη…” (από το βιβλίο “Το τέλος της εθνικής πολιτικής” Αθήνα 2016) Ο Πουλικάκος δεν κολακεύει και δεν θέλει να τον κολακεύουν. Οπότε είναι δύσκολο να μιλάς γι αυτόν μπροστά του. Ωστόσο καταφέραμε να πούμε δυο λόγια για το βιβλίο του το οποίο είναι μια αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού ροκ από τη μια και από την άλλη μια ανάγνωση της ελληνικής πραγματικότητας μέσα από τα δικά του βιώματα και κυρίως μέσα από τη διεισδυτική κριτική του στα τεκταινόμενα της ιστορίας.

Οι φίλιοι και οι πολέμιοι φρύκτοι του Δημήτρη Πουλικάκου φρυκτωρούν μηνύματα προς όλους: “Φρυκτωρίες ή Πόσο ζουν οι μύγες;” OPPORtUNA 2019 Ήταν μια εκπομπή με μπλουζ ροκ ατμόσφαιρα, τόσο που κάναμε τον Χορκχάιμερ, ροκχάιμερ (Ιωάννου). Ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο μάστορας της μεταφοράς στην τέχνη, μας ταξίδεψε από το παλιό “Βυζάντιο” του Κολωνακίου στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στα Εξάρχεια και έκλεισε την ωραία μας εκπομπή με τους στίχους από φρέσκο τραγουδάκι.

Ακούστε την εκπομπή: