*φωτογραφία από Aegean Boat Report
Για τα ντοκουμέντα με τις πλημμύρες στο πρόχειρα στημένο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ της Λέσβου κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καταθέτοντας εντελώς κυνικά ότι «αυτονόητα μια προσωρινή δομή που κατασκευάστηκε σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Προβλήματα, όμως, τα οποία άμεσα αντιμετωπίζονται».
Με την πρώτη βροχή μετατράπηκε σε βούρκο το κέντρο στον Καρά Τεπέ της Λέσβου
Ο ίδιος τόνισε ότι «η χθεσινή δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για: Τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε τρεις από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής. Την πλημμύρα σε 80 από τις 1.100 σκηνές που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής».
Σημειώνεται ότι από τη χθεσινή βροχή τα νερά μπήκαν μέσα στις σκηνές, οι περισσότερες των οποίων δεν διαθέτουν πάτο, ενώ η ιδιαιτερότητα του εδάφους το οποίο είναι βραχώδες κάτω από την επιφάνεια συγκρατεί το νερό μετατρέποντας τον καταυλισμό σε βούρκο για τους περίπου 7.500 ανθρώπους που αναγκάζονται να ζήσουν εκεί.
Έκκληση για ανάληψη επείγουσας δράσης για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στο Καρά Τεπέ, αλλά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενόψει του χειμώνα, έκανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μέσω της εκπροσώπου Τύπου, Shabia Mantoo.
H Mantoo αναφέρθηκε στο κρύο που επικρατεί στην περιοχή ενόψει και του Φθινοπώρου, καθώς και στις κρίσημες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών.
Ο διεθνής οργανισμός διένειμε κατά προτεραιότητα μουσαμάδες στους ανθρώπους που οι σκηνές τους επηρεάστηκαν από τη βροχή, ενώ θα εφοδιάσει τη δομή με χαλίκι για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών στις περιοχές που υπάρχουν σκηνές και κοινοί χώροι. Επίσης, ενόψει του χειμώνα θα παράσχει πακέτα με υλικό μόνωσης, παλέτες για τα δάπεδα και κόντρα πλακέ για τις οικογενειακές σκηνές.
«Παρόλα αυτά, οι παραπάνω είναι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που δεν μπορούν να θεωρούνται κατάλληλες ή επαρκείς για να αντέξουν το χειμώνα. Έχουμε τονίσει στις αρχές ότι χρειάζονται προσπάθειες μεγάλης κλίμακας, που να περιλαμβάνουν την έγκαιρη εξασφάλιση κατάλληλου συστήματος αποστράγγισης σε ολόκληρη τη δομή και τη διασφάλιση πιο κατάλληλων λύσεων για τη στέγαση των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για περισσότερες μεταφορές στην ενδοχώρα σε κατάλληλες συνθήκες στέγασης», επισημάνθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση.
Επίσης, ο διεθνής οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του σχεδιασμού της κυβέρνησης να κλείσουν η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ και η δομή στο ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, που στεγάζουν ευάλωτους.
«Μέχρι να εξασφαλιστούν πιο ολοκληρωμένες και αξιοπρεπείς λύσεις, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία και να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πλέον ευάλωτων προσφύγων», σημειώθηκε.
Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού και των βροχοπτώσεων, η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση για επείγουσα δράση και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας έμφαση επίσης στη Σάμο, «όπου σχεδόν 4.500 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε ανεπαρκείς συνθήκες υπερσυνωστισμού, οι περισσότεροι κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές ή αυτοσχέδια καταλύματα στο δάσος, έξω από το κέντρο υποδοχής που έχει χωρητικότητα για 650 άτομα».
Τέλος, η εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς οργανισμού χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αυτόν τον μήνα για να μειωθεί ο υπερσυνωστισμός στα κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, μέσα από μεταφορές των πιο ευάλωτων αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων στην ενδοχώρα, υπό τον συντονισμό της κυβέρνησης.