Σύμφωνα με τον 902.gr που μεταφέρει το σχετικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» η αυτοψία έγινε στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 το πρωί. Παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής η αυτοψία διαπιστώνει συνθήκες συγχρωτισμού:
- «Στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ με κατεύθυνση “Ελληνικό” επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Εντός του συρμού του ΜΕΤΡΟ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες συγχρωτισμού, και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
- «Στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού».
- «Εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
- «Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου, ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα».
- «Αποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».
Το δημοσίευμα επίσης μεταφέρει την πληροφορία ότι τουλάχιστον 16 είναι τα κρούσματα στους εργαζόμενους της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες, λεωφορεία και τρόλεϊ) και ένα στη ΣΤΑΣΥ (Σταθέρες Συγκοινωνίες, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) όπως προκύπτει από καταγγελίες συνδικαλιστών και εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τα Μαζικής Μεταφοράς και το μόνιμο πλέον αίτημα που εκφράζεται και από λοιμωξιολόγους για μείωση του συγχρωτισμού, ο Σωτήρης Τσιόδρας, στις φράσεις του που ξεσήκωσαν αντιδράσεις γιατί μπήκε στο πολιτικό κομμάτι, είχε αναφέρει:
«Έχουμε τα Μέσα Μεταφοράς. Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες, το κατανοώ. Είναι αδύνατο να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα Μέσα Μεταφοράς. Γνωρίζω ότι προσπαθούνε. Εμείς σαν επιστήμονες το λέμε συνέχεια. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να αποφύγετε στα Μέσα Μεταφοράς το συνωστισμό, όσο αυτό είναι εφικτό. Φορέστε τη μάσκα σας, μη τη φοράτε με λάθος τρόπο.»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανακοίνωση του δεύτερου lockdown είχε αναφέρει:
«Ένα παράδειγμα είναι το ζήτημα των ΜΜΜ. Μας είπαν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα Μέσα γιατί υπάρχει συγχρωτισμός. Και το κάναμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε ενδεχομένως προσθέσει περισσότερα λεωφορεία. Αυξήσαμε, όμως, σημαντικά τα λεωφορεία και κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά. Αλλά μιλάμε για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παντού στον κόσμο παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός στα Μέσα. Γι’ αυτό και υλοποιούμε μέτρα όπως το κυλιόμενο ωράριο.»
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη στη Βουλή υποστήριξε ότι «υπάρχουν μελέτες», που λένε «ότι τα Μέσα Μεταφοράς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού» και πρόσθεσε ότι «μόλις το 1,2% των clusters συνδέονται με τα μέσα σύμφωνα με μελέτη στη Γαλλία».
Ακολουθεί και η σχετική φωτογραφία από τον 902.gr