Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε μια συνέντευξη λένε ότι η Μόρια είναι κυριολεκτικά το χειρότερο camp στον κόσμο, χειρότερο από τους καταυλισμούς σε Σουδάν, Αιθιοπία, Κονγκό γιατί τουλάχιστον σε εκείνα τα μέρη υπάρχει η αλληλεγγύη της κοινότητας.

Η Μόρια είναι πολλά παραπάνω από την διαβίωση σε βρώμικες σκηνές, χωρίς ηλεκτρικό, αποχέτευση κι επαρκές νερό.
Η Μόρια είναι ένα μέρος όπου τα προσφυγόπουλα αναγκάζονται να εκδίδονται για να επιβιώσουν, είναι ένα μέρος που οι γυναίκες κυκλοφορούν δέκα-δέκα ή κοιμούνται με πάνες γιατί φοβούνται να πάνε στην τουαλέτα λόγω των βιαστών, ένα μέρος με μαχαιρώματα, διακίνηση, αυτοκτονίες, και πολλές άλλες συνέπειες μιας κρατικά οργανωμένης εξαθλίωσης.

Τα ελληνικά σύνορα είναι τα μέρη όπου η Ευρώπη εφαρμόζει το δόγμα της πιο σκληρής και στρατικοποιημένης deterrence policy,
κάνοντας τις ζωές των άλλων όσο γίνεται πιο ανυπόφορες, ώστε να τους αποθαρρύνει από το να έρχονται.

Και τα τρία σώματα, στρατός, λιμενικό κι αστυνομία ασκούν επιχειρήσεις απέναντι σε έναν «εχθρό», που το μόνο του «όπλο» είναι το σώμα του και το μόνο που ζητάει είναι διέλευση προς την Ευρώπη και διεθνή προστασία.
Το λένε άλλωστε και τα επίσημα έγγραφα ότι ο σχεδιασμός των ΚΥΤ βασίζεται στην αποτροπή της μετανάστευσης.

Χθες, εντοπίστηκαν 35 κρούσματα COVID μες τον καταυλισμό. Πως θα εφαρμόσουν οι αιτούντες-άσυλο κανόνες υγιεινής όταν υπάρχει μία βρύση ανά 1.300 ανθρώπους;
Πως θα εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν κατοικούν δύο άνθρωποι ανά τετραγωνικό μέτρο;

Ως απάντηση, η κυβέρνηση των ρατσιστών εξήγγειλε την πλήρη στρατοπέδευση του προσφυγικού πληθυσμού με όρους κανονικής κράτησης, υπογράφοντας σύμβαση 854.000 ευρώ με τον εθνικό εργολάβο Άκτωρα για περίφραξη και κατασκευαστικά έργα πέριξ του ΚΥΤ της Μόριας.

Είναι εμφανές ότι αυτός ο αέναος εφιάλτης δεν βελτιώνεται, εκκενώνεται.

Αυτό έκαναν πράξη χθες οι χιλιάδες εξαθλιωμένοι κρατούμενοι του ελληνικού κράτους, αιχμάλωτοι ενός πολέμου που κηρύχθηκε και ασκείται μονομερώς.

Να σταθούμε στο πλευρό τους με κάθε μέσο!

Άμεση εκκένωση όλων των καταυλισμών με πλήρη κάλυψη των αναγκών των προσφύγων.

Τα κράτη είναι υποχρεωμένα να παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο.

Καμιά Μόρια ποτέ και πουθενά!