Για την καταστροφική φωτιά στην Πεντέλη μίλησε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Θα μας απαγορεύσει ο κ. Τσίπρας να χαμογελάμε;» σχολίασε για την κριτική που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, 21 Ιουλίου 2022.

Στο κομμάτι της πρόληψης των πυρκαγιών, είπε ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, πριν από ένα μήνα ότι είχε διαθέσει περίπου 100 εκατ. σε προληπτικούς καθαρισμούς δασικών εκτάσεων. Σε ερώτηση εάν το πρόγραμμα αυτό διενεργήθηκε σωστά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η ίδια η πραγματικότητα τους επιβεβαιώνει καθώς, εάν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «ο περιορισμός της πυρκαγιάς αυτής σε λιγότερο από 24 ώρες με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οφείλεται στον συντονισμό και την αυταπάρνηση όλων. Κατόπιν των εκκενώσεων αναγκαία ήταν η παρουσία των αστυνομικών για προστασία των κατοικιών από την Αστυνομία».

Στήριξη για τις δαπάνες των πρώτων αναγκών των φυσικών προσώπων που ορίζονται στα 600 ευρώ, αντικατάσταση οικοσυσκευών με κρατική στήριξη μέχρι 6.000 ευρώ, παροχή στεγαστικής συνδρομής έως και 80% από το κράτος σε περίπτωση καταστροφής του σπιτιού, είναι μερικά από τα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για την στήριξη των πυρόπληκτων, ανακοίνωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα, πολύ δύσκολο καλοκαίρι».

Για τη φωτιά στην Πεντέλη ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας το ενδεχόμενο εμπρησμού. «Δεν υπήρχε βραχυκύκλωμα δεν υπήρχαν κεραυνοί… Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε στην Πεντέλη με μια φωτιά που έτρεχε με 113 χλμ την ώρα το βράδυ σε πυκνή βλάστηση και δόμηση, οι συνέπειες, θα μπορούσαν να είναι εφιαλτικές».

«Οι αστυνομικοί βοήθησαν καταλυτικά στις εκκενώσεις, στο παρελθόν το πληρώσαμε ακριβά αυτό» σχολίασε, με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατά τη φωτιά στην Πεντέλη οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους πυροσβέστες.