Νέες αποκαλύψεις για τροπολογία πρόσθετων μετακλητών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την κυβέρνηση, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Οι νέες αποκαλύψεις αφορούν την προσθήκη 61 μετακλητών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον Χ. Σπίρτζη να σχολιάζει ότι «φαίνεται ότι δεν καλύφθηκε σε διορισμούς η λίστα στελεχών της ΝΔ. Έτσι κάθε εβδομάδα σχεδόν έχουμε μια τουλάχιστον τροποποίηση, στον Νόμο του επιτελικού κράτους και στους οργανισμούς των υπουργείων και των δημόσιων φορέων, που προβλέπουν νέους μετακλητούς συνεργάτες, νέους διορισμούς, νέες αμοιβές, κατ’ εξαίρεση τοποθετήσεις και όλα τα συναφή που βοηθούν για να ολοκληρωθεί το νέο επιτελικό κράτος της δεξιάς».

Στην ανάρτηση του παραθέτει μερικούς πίνακες που απεικονίζουν την σύσταση των θέσεων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και σε άλλα υπουργεία (δείτε τους πίνακες στο slide -στο πάνω μέρος του άρθρου)

Επιπλέον, ο Σπίρτζης αναφέρθηκε και στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τις φωνές και την αγωνία (;;;;;;;;;) που εξέφραζαν τα στελέχη της ΝΔ και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αξιωματική αντιπολίτευση, για τους μετακλητούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον μειωμένο αριθμό. Ούτε τα δημοσιεύματα καταγγελιών για το κομματικό κράτος, που δήθεν έστηνε ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δημόσια διοίκηση» αναφέρει ο Χρ. Σπίρτζης και παραθέτει τα σχετικά δημοσιεύματα».

Όπως σημειώνει, «μετά το νόμο του επιτελικού κράτους, τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης και τους εκατοντάδες πρόσθετους μετακλητούς που προβλέφθηκαν, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν πτοήθηκε».

«Σε ένα χρόνο διακυβέρνησης οι μετακλητοί αριθμούν κάποιες χιλιάδες. Όχι σεμνά και ταπεινά, αλλά όπως ταιριάζει στο “αυτοκρατορικό επιτελικό κράτος”, με: ειδικό αυξημένο μισθολόγιο, επιπλέον επιδόματα, υψηλόβαθμες και υψηλόμισθες θέσεις, απόρρητα κονδύλια και άλλα πολλά….» τονίζει ο Χρ. Σπίρτζης.

Κόντρα Χαρδαλιά – ΣΥΡΙΖΑ για «ρουσφέτι» σε 28 μετακλητούς της Πολιτικής Προστασίας

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία της απογραφής ο συνολικός αριθμός των μετακλητών για τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθε σε 2.774 και είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών. (Για Μάιο και Ιούνιο δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη τα στοιχεία).

Με δεδομένο ότι τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε θητεία μόλις 9 μηνών, με δεδομένο ότι έχουν συσταθεί δεκάδες νέες θέσεις μετακλητών οι οποίες δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί και με βάση τον φρενήρη ρυθμό των διορισμών, ο συνολικός αριθμός των μετακλητών το προσεχές διάστημα, αναμένεται να ανέρθει σε πρωτοφανή επίπεδα, εκτοξεύοντας και τη σχετική δαπάνη. Θυμάστε τις κραυγές της ΝΔ και των περισσότερων ΜΜΕ όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Προσλαμβάνουν μετακλητούς, αυξάνουν τις αποδοχές τους, στήνουν κομματικό κράτος» κλπ. Και ας είχε μειωθεί τόσο ο αριθμός όσο και οι αποδοχές των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ. Αφήστε τον συνεχή κανιβαλισμό σε βάρος ανθρώπων.», είχε γράψει σε ανάρτηση του ο Γρηγόρης Θεωδοράκης, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, είχε δημοσιεύσει τροπολογία με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Εσωτερικών και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία αφορά τη σύσταση θέσεων προσωπικού ειδικών προσόντων για «περιορισμένο χρονικό διάστημα (μέχρι 31 Μαΐου 2023)». Οι θέσεις, σύμφωνα με την τροπολογία αφορούν τη στελέχωση δομών του «Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων».

Στην τροπολογία που δημοσιεύτηκε τότε ορίζονται 28 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες «καταργούνται αυτοδικαίως» την 31η Μαΐου.

Ο Γ. Ραγκούσης έκανε λόγο για «δύο απίστευτα σκανδαλώδεις τροπολογίες, ωδή στην αναξιοκρατία, τη μηδενική διαφάνεια, το ρουσφέτι, τη ρεμούλα και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος κατέθεσε η κυβέρνηση» μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Με τη δεύτερη τροπολογία να αφορά προμήθειες της ΕΥΠ και το καθεστώς αδιαφάνειας τους.

Σύμφωνα με την τροπολογία των «28», «η λήξη της πρόσληψης των μετακλητών υπαλλήλων μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με μόνη πράξη του αρμόδιου για την πολιτική προστασία Υπουργου», με τον τερματισμό «να μην γεννά κανένα δικαίωμα αποζημίωσης στον υπάλληλο».

Για την πρόσληψη των μετακλητών υπαλλήλων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι το ύψος της δαπάνης για το υπόλοιπο του 2020 ανέρχεται στις 481.000 ευρώ «περίπου», ενώ για το 2021 και το 2022, το ποσό φτάνει τις 961.000 για κάθε χρονιά ή 1.922.000 ευρώ συνολικά για τις χρονιές 2021 και 2022. Τέλος, για το 2023 το ποσό ανέρχεται στα 400.000 ευρώ «περίπου».

Οι εν λόγω δαπάνες θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην τροπολογία μάλιστα, δίνεται το «πράσινο φως» στην απόσπαση εργαζομένων «κατά παρέκκλιση» του «στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα» για το «απολύτως ορισμένο και αναγκαίο χρονικό διάστημα» των έξι μηνών.

«Σκανδαλώδεις» τροπολογίες για προμήθειες της ΕΥΠ και δαπάνες μετακλητών στην Πολιτική Προστασία