«Αυξανόμενες ανησυχίες απόψε στο Αφγανιστάν εξαιτίας αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με νέες αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων του TOLOnews από τους Ταλιμπάν», ανέφερε μέσω Twitter η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη απαίτησαν «την άμεση απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που πήραν ένοπλοι και τον τερματισμό των εκφοβισμών και των απειλών σε βάρος δημοσιογράφων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε η Αποστολή.

Κατά τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο Αφγανιστάν, αρκετοί εργαζόμενοι του τηλεοπτικού δικτύου TOLOnews συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ταλιμπάν χθες. Το δίκτυο δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ως αυτό το στάδιο.

Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και εναντίον δημοσιογράφων αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021.

Υπό το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν (1996-2001), η μουσική, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος και άλλες μορφές ψυχαγωγίας είχαν απαγορευτεί.