Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (Federal Bureau of Investigation, FBI) των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες τα στοιχεία για το έγκλημα στις ΗΠΑ κατά το έτος 2020, στα οποία καταγράφεται η αύξηση των φόνων κατά 30% και η αύξηση του βίαιου μη φονικού εγκλήματος κατά 5% στην επικράτεια. Τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν δείχνουν την μεγαλύτερη αύξηση στο βίαιο έγκλημα από έτος σε έτος, τα τελευταία 60 χρόνια που το FBI παρακολουθεί και καταγράφει την εγκληματικότητα στη χώρα. Οφείλει να αναφερθεί ό,τι τα στοιχεία αποτελούν καταγραφή όσων στοιχείων έχουν παραδόσει άλλες υπηρεσίες νόμου και τάξης στο FBI, και ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν υποχρεούνται να το πράξουν, άρα οι αληθινοί αριθμοί μπορεί να είναι και υψηλότεροι. Το 2020 εκ των 18.000 τέτοιων υπηρεσιών παρέδωσαν επίσημα στοιχεία οι 15.875, δηλαδή το 85%.

Μεταξύ των στοιχείων που δεν φτάνουν στο FBI είναι και αυτά από τις περιοχές όπου ζουν Ινδιάνοι, στις οποίες, σύμφωνα με τις εκεί ιθαγενικές γυναικείες οργανώσεις, ο αριθμός των γυναικοκτονιών είναι εξαπλάσιος από ότι στην υπόλοιπη χώρα.

Οι περισσότεροι φόνοι, που έχει καταγράψει το FBI, έγιναν τους θερμούς μήνες, με υψηλότερα ποσοστά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η βία αυξήθηκε κυρίως στα αστικά κέντρα και την περίοδο που, λόγω της πανδημίας, συγκεκριμένες περιοχές ήταν υπό περιοριστικά μέτρα. Οι δολοφονίες συνολικά έφτασαν τις 21.570, ποσοστό ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, που, ωστόσο, δεν άγγιξαν τα θλιβερά ρεκόρ της δεκαετίας του ’90 (1991, 25.000 φόνοι).

Το 2020 στη Νέα Υόρκη έγιναν 500 φόνοι έναντι 319 το 2019. Στο Σικάγο έγιναν 771 έναντι 500 και στο Λος Αντζελες 351 έναντι 258.

Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των φόνων, που δε συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, αφορούν σε γυναικοκτονίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI, οι δολοφονίες αποτελούν την τέταρτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες κάτω των 19 ετών και την πέμπτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας 20-44. Παράλληλα, ένας στους τέσσερις βιασμούς γυναικών και ένας στους 71 βιασμούς ανδρών έχουν ως δράστη το σύντροφό τους. Οι γυναίκες δολοφονούνται με μαχαίρι ή τις στραγγαλίζουν – είναι πολύ σπάνιοι οι δια πυροβόλου φόνοι.

Ένας μεγάλος αριθμός των δολοφονιών αυτών γίνεται από τους άνδρες συντρόφους τους, που πολλές φορές είχαν προηγουμένως απασχολήσει τις αρχές ή και φυλακιστεί. Τα περισσότερα θύματα είναι αφροαμερικάνες – σε αναλογία πληθυσμού, οι δολοφονίες μαύρων γυναικών είναι τρεις φορές περισσότερες από αυτές των λευκών – και ακολουθούν οι τρανς γυναίκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018, και άνευ πανδημίας, το 92% των γυναικών είχαν δολοφονηθεί από άνδρα που γνώριζαν και το 63% από τον σύζυγο, τον πρώην σύζυγο ή τον εν ενεργεία σύντροφό τους. Τότε, στις ΗΠΑ γίνονταν τρεις γυναικοκτονίες την ημέρα. Στην αντίστοιχη στατιστική για τις δολοφονίες ανδρών, το 75% έχουν δολοφονηθεί από άλλους άνδρες και άνω του 25% από αγνώστους τους. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών στις ΗΠΑ είναι υπερδιπλάσιος αυτού στην Ευρώπη. Ακόμη πιο σκληρή είναι η σύγκριση με την Τουρκία, όπου ακόμη αναγνωρίζονται τα «εγκλήματα τιμής». Το 2019 δολοφονήθηκαν στην Τουρκία 474 γυναίκες έναντι 2.991 στις ΗΠΑ. Ακόμη και με πληθυσμιακή αναγωγή, (οι ΗΠΑ έχουν τετραπλάσιο πληθυσμό της Τουρκίας) φαίνεται ότι η Τουρκία έχει λιγότερες γυναικοκτονίες από την Αμερική. Ας σημειωθεί ότι ο όρος γυναικοκτονία είναι σχεδόν ανύπαρκτος στις ΗΠΑ, με την εξαίρεση κάποιων ειδικευμένων εντύπων και διανοουμένων.

Πέραν των φόνων και του βίαιου μη φονικού εγκλήματος, τον καιρό της πανδημίας, και στις ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Και εκεί είναι πάρα πολλά τα περιστατικά που δεν καταγγέλονται, σύμφωνα με εισαγγελικά στοιχεία πολιτειών του Νότου. Οι εισαγγελικές αρχές καταγράφουν το γεγονός ό,τι οι γυναικοκτονίες είναι πολλές φορές αποτέλεσμα κλιμάκωσης της ενδοοικογενειακής βίας, περιστατικών που ποτέ δεν αναφέρθηκαν στις αρχές ή που οι αρχές αγνόησαν. Είκοσι άνθρωποι στις ΗΠΑ πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε λεπτό χρόνου που περνάει, κάτι που σημαίνει άνω των δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, κάθε ώρα, κάθε εξήντα λεπτά, δολοφονούνται από τους συντρόφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους έξι γυναίκες. Μία γυναίκα ανά δέκα λεπτά.