Στην πρώτη γραμμή αναφέρεστε στην «υποτιθέμενη διαρροή». Δεν γνωρίζω τις ικανότητές σας στην ανάγνωση αλλά φαντάζομαι ότι έχετε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσετε σε λιγότερο από ένα λεπτό αν τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αυθεντικά ή όχι.  Φυσικά και όλοι καταλαβαίνουμε ότι αναγνωρίζετε την αυθεντικότητα της διαρροής αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος να προσπαθήσετε να εξηγήσετε ότι τα έγγραφα αυτά δεν περιλαμβάνουν «τίποτα άλλο» από τις θέσεις των δύο πλευρών.

Προσπαθώντας να δικαιολογηθείτε αναφέρεστε σε παλαιότερες αναρτήσεις σας σχετικά με συμφωνίες και διαστάσεις απόψεων στη διαπραγμάτευση που ουσιαστικά για εμάς, τους κατοίκους της Ευρώπης, όσο οι συζητήσεις θα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες έχουν όση αξία έχει και ένα αδιάβροχο τον Αύγουστο. Άλλωστε δεν έχουμε ξεχάσει την απάντηση «δεν παίρνω εντολές από τους Ευρωπαίους πολίτες» που δώσατε στον δημοσιογράφο της Independent τον περασμένο Οκτώβριο.

Δυστυχώς όμως για εσάς η διαρροή του TTIPLEAKS δεν περιλαμβάνει μόνο κείμενα θέσεων επί της διαπραγμάτευσης αλλά και την έκθεση προόδου επί της τακτικής της διαπραγμάτευσης στην οποία σημειώνονται οι διαφωνίες και οι θέσεις και των δύο πλευρών. Έτσι εκτός του ότι 243 σελίδες από την μυστική σας συμφωνία γίνονται δημόσιες για πρώτη φορά, μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε τους φόβους μας για τα κρίσιμα ζητήματα των Κρατικών επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, το Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών κ.λπ.

Επιπλέον ο ισχυρισμός σας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «ανοίξει τις διαπραγματεύσεις στους πολίτες» χωλαίνει λίγο ακριβώς επειδή ήσασταν αρκετά άτυχη ώστε να δημοσιεύσετε μια χαλκευμένη έκθεση προόδου μετά τον 12ο γύρο διαπραγματεύσεων που απέχει παρασάγγας από τα όσα διαβάζουμε στα ντοκουμέντα της διαρροής. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει μάλιστα κάποια νομική διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει μετά τις αποδείξεις ότι από μια ειδική θέση είπατε ψέματα στους Ευρωπαίους Πολίτες.

Το χειρότερο σημείο της αμήχανης απάντησής σας πάντως είναι αυτό που αναφέρεται στα ισχυρότατα λόμπι που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις. Εδώ μοιάζετε με ένα παιδί που το έπιασαν να λέει ψέματα και προσπαθεί να δικαιολογηθεί με ακόμα μεγαλύτερα εμφανή ψέματα. Υποστηρίζετε ότι τα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα δεν έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις από ότι οι πολίτες και αναφέρετε ότι «υπολογίζουμε τις υποδείξεις των επιχειρήσεων αλλά το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα σωματεία των εμπόρων, καταναλωτών όπως και για τους οργανισμούς υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος». Δυστυχώς όμως για εσάς τα στοιχεία για τους 17 μήνες που κάλυψε η αποκάλυψη των ημερολογίων της επιτροπής για την διαπραγμάτευση της TTIP δείχνουν ότι μόνο το 3% των συναντήσεων των μελών της επιτροπής έγιναν με σωματεία και οργανώσεις ενώ στο υπόλοιπο 97% περιλαμβάνονταν ισχυρότατα λόμπι, πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανώσεις εμπορικών συμφερόντων. Οπότε η φράση «το ίδιο ακριβώς ισχύει» είναι υποψήφια για το βραβείο «Understatement of the Year».

Κατανοώ τη δύσκολη θέση στην οποία βρεθήκατε από την διαρροή αλλά θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η παραδοχή (που γίνεται για πρώτη φορά) ότι συνδιαλέγεστε με τα λόμπι των ισχυρότερων συμφερόντων δημιουργεί ένα σοβαρό ζήτημα αντικρουόμενων απαντήσεων αφού μέχρι σήμερα υποστηρίζατε την μυστικότητα των διαπραγματεύσεων «προκειμένου να μην ασκούν πιέσεις τα συμφέροντα». Τι από τα δύο ισχύει τελικά; Και εμείς -οι πολίτες- στο σκοτάδι και οι άλλοι -οι επιχειρηματίες- στο φως; 

Θα μας επιτρέψετε λοιπόν μετά από μια απάντηση γεμάτη από ψέματα να ανησυχούμε ιδιαίτερα όταν αναφέρετε ότι η TTIP δεν θα μειώσει το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, της ασφάλειας των τροφίμων ή του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα δε όταν στα ίδια σας τα κείμενα που βγήκαν στη δημοσιότητα φαίνεται να διαπραγματεύεστε ακριβώς το αντίθετο.

Αγαπητή Σεσίλια. Στη θέση σας -μετά την διαρροή που έδειξε ότι προσπαθείτε να χειραγωγήσετε την κοινή γνώμη δημοσιεύοντας ψευδή στοιχεία για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης- ίσως να σκεφτόμουν να παραιτηθώ. Στη θέση οποιουδήποτε ευρωπαίου ηγέτη -αν είχα διαβάσει δηλαδή τη σημερινή απάντηση στην οποία προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα χρησιμοποιώντας επιπλέον παραποιημένα στοιχεία- ίσως να σκεφτόμουν να ζητήσω την παραίτησή σας. Στη θέση μου όμως, αυτή του απλού πολίτη, δεν μπορώ παρά να ανησυχώ ιδιαίτερα για το μέλλον.

Εύχομαι σύντομα η επιτροπή διαπραγμάτευσης να αλλάξει τακτική και σε εσάς προσωπικά εύχομαι σύντομα αλλαγή καριέρας.

Κώστας Εφήμερος
Δημοσιογράφος