Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 που κατέθεσε η κυβέρνηση «δεν είναι δίκαιος με απόλυτο τρόπο», αλλά βρίσκεται στις δυνατότητες που υπάρχουν «μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως και στην Ευρώπη». Εξαπέλυσε και πάλι πυρά κατά της ΝΔ, επισημαίνοντας πως παρά τα όσα λέει δεν επιθυμεί τη μείωση της λιτότητας, ενώ συνέδεσε το περιεχόμενο της Αγίας Γραφής με τους φορολογικούς παραδείσους.
SOOC
Μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, ο Ευ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι δεν είναι δίκαιος με απόλυτο τρόπο και θέλησε να δικαιολογήσει τα όσα περιλαμβάνει, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Παράλληλα, υποστήριξε πως είναι επιλογή τους να παλέψουν εντός του συγκεκριμένου πλαισίου αντί να προσφύγουν στις κάλπες.
«Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός. Το αναγνωρίζουμε. Αλλά αναγνωρίζουμε επιπλέον ότι είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικο-οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Είναι ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να αυξήσει την δικαιοσύνη όσο μπορεί, ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να ανατρέψει πολιτικές που θα είχαν πολύ χειρότερη αναδιανομή για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη, ένας προϋπολογισμός που ανοίγει το δρόμο για να βγούμε από τα μνημόνια.
Είναι όσο δίκαιος επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες τις οποίες προσπαθούμε να αλλάξουμε εντός κι εκτός Ελλάδας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος τον καταψηφίζουμε κι εμείς και πάμε σε εκλογές για να έρθει άλλος συνασπισμός. Δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε να παλέψουμε μέσα στους συσχετισμούς».
Δεν τον «χαλάει» ο Σουρεαλισμός
Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μαρξισμού και σουρεαλισμού, δήλωσε πως δεν τον «χαλάει», αλλά όσο και αν προσπαθήσει η κυβέρνηση δεν μπορεί να πλησιάσει σε επίπεδα σουρεαλισμού τη ΝΔ που συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν οι πιέσεις των δανειστών στους οποίους υπακούει και η ίδια.
«Ο εισηγητής της ΝΔ μας κατηγόρησε για σουρεαλισμό και μαρξισμό. Δεν με χαλάει πολύ αυτό. Βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τον σουρεαλισμό και ακόμη περισσότερο τον μαρξισμό. Αλλά πρέπει να σας πω, ότι στο σουρεαλισμό, δεν μπορούμε να σας ανταγωνιστούμε. Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε. Γίνεται σήμερα μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, λες και οι προϋπολογισμοί τα τελευταία χρόνια ήταν χωρίς περιορισμούς. Σαν να μην υπάρχει ΕΕ, σαν να μην υπάρχει πρόγραμμα, σαν να μην υπάρχουν συσχετισμοί».
Ζητά απαντήσεις για την πολιτική της ΝΔ
Σχετικά με τις κατηγορίες της ΝΔ για υπερβολική λιτότητα, ο υπουργός Οικονομικών τους παρέπεμψε στις θέσεις που ασπάζεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τις θέσεις του οποίου υποστηρίζει στο Ευρωκοινοβούλιο η ΝΔ.
«Γίνεται μια συζήτηση σήμερα, λες και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και δεν κάνουμε τα καλύτερα. Ζούμε στον ίδιο κόσμο; Δηλαδή, εσείς της ΝΔ μας λέτε ότι με αυταπάρνηση και ζήλο παλεύετε εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να υπάρχει λιγότερη λιτότητα; Αυτό μας λέτε; Ότι αυτοί περιορισμοί είναι δικοί μας, ότι εμείς τους επιλέξαμε; Αυτό μας λέτε; Και ότι εσείς πηγαίνατε σκληρά για να υπάρξει λιγότερη λιτότητα; Εγώ ξέρω ότι η γραμμή του ΕΛΚ είναι ότι η λιτότητα δεν πρέπει να μειωθεί, για να συνεχιστούν οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Οπότε μην μας λέτε ότι ο προϋπολογισμός είναι σκληρός και της λιτότητας».
Αγία Γραφή, καμήλες και φορολογικοί παράδεισοι
Αναφερόμενος στο θέμα των φορολογικών παραδείσων, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να αναμετρηθεί μόνο με τους περιορισμούς της ΕΕ, αλλά και το σύστημα που έχουν οικοδομήσει τις τελευταίες δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Υπογράμμισε ότι με τις λίστες φοροδιαφυγής κερδίζουν οι πλούσιοι της ΝΔ.
«Εμείς δεν είμαστε Αγά Χαν. Έχουμε περιορισμούς. Περιορισμούς που δεν είναι μόνο από την Ε.Ε. Αλλά και περιορισμούς που συνδέονται με το σύστημα που οικοδομήσατε εσείς. Λέω πάλι, ότι δεν έχετε δώσει απαντήσεις για τις φοροαπαλλαγές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρετε ότι ο Κύριός μας στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά πράγματα. Είπε για τη φτώχεια, είπε για την αγάπη, αλλά έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Είπε πως είναι πιο εύκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας, παρά ένας πλούσιος να περάσει στον Παράδεισο. Εσείς τον διαψεύσατε. Διότι υπάρχει ο παράδεισος που είναι η Μάλτα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Αρούμπα, η Ντομίνικα, η Αγία Λουκία. Εσείς όταν συζητάμε για καμήλες και πλουσίους, κερδίζουν οι δικοί σας πλούσιοι»