Συνέντευξη στο Star Channel και τη δημοσιογράφο και σύζυγο του βουλευτή του, Θοδωρή Ρουσόπουλου παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ατζέντα να περιστρέφεται γενικώς γύρω από τα ζητήματα της πανδημίας, και τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να απορρίψει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια ιδιαίτερη «είδηση».

«Καταβάλλεται κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προσωρινά και μόνιμα. Αλλά προφανώς καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κάποια όρια στο πού μπορούμε να φτάσουμε» ανέφερε ο ίδιος, ενώ λίγο νωρίτερα, υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».

«Όχι. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Υπάρχει πράγματι μία αναμονή μικρή, όχι από συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να διασωληνωθούν. Όπως είπατε από διασωληνωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ. Θέλω να σας πω ότι και σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη από την κατάσταση που υπήρχε πριν από τρία και τέσσερα χρόνια, όταν με μία απλή γρίπη το φαινόμενο αυτό ήταν ακόμα πιο έντονο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, παρότι τις προηγούμενες εβδομάδες υπάρχουν πλήθος αναφορών υγειονομικών αλλά και καταγγελίες για έλλειψη ΜΕΘ, καθώς και διασωληνώσεις πολιτών εκτός ΜΕΘ.

Βάρος επιχείρησε να ρίξει ο Κ. Μητσοτάκης και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με έκκληση στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει εμμέσως τους υγειονομικούς για «αντιεμβολιασμό», επισύροντας μία «απειλή» υποχρεωτικού εμβολιασμού, την οποία όμως άφησε για τον Σεπτέμβριο, μάλλον υπό το βάρος των διαφορετικών προτεραιοτήτων εμβολιασμού άλλων κοινωνικών ομάδων.

«Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας» δήλωσε, για να προσθέσει για τους ηλικιωμένους πως «υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια» και πως «πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν ώστε το τείχος προστασίας να αρχίσει από τους μεγαλύτερους στους νεότερους».

«Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι» ανέφερε για τους υγειονομικούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοιξει το ζήτημα, αλλά «σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή».

Παράλληλα, έριξε για ακόμα μία φορά το μπαλάκι της ευθύνης των αποφάσεων για τα μέτρα στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, παρότι εμμέσως δέχθηκε πως είναι η κυβέρνησή του που λαμβάνει τα μέτρα αναφέροντας πως «δεν επιβάλλει η κυβέρνηση της απόψεις της στην επιτροπή των ειδικών». «Δεν θα άντεχε η κοινωνία πιο σκληρό Lockdown» δήλωσε ακόμα για τα περιοριστικά μέτρα, χωρις ίχνος αυτοκριτικής για την πολλαπλή παραβίασή τους από τον ίδιο και στελέχη της κυβέρνησής του. Σημειώνεται πως δεν παρέλειψε και μία αναφορά για τον «Σωτήρη» εννοώντας τον Σωτήρη Τσιόδρα, για τον οποίο είπε πως «λείπει», δικαιολογώντας ωστόσο την απουσία του επειδή «ένας από τους λόγους είναι ότι στοχοποιήθηκε χυδαία».

Όπως προέκυψε, ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθε με τα περιοριστικά μέτρα το Πάσχα, δηλώνοντας άγνοια για το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, ενώ τοποθέτησε μετά την περίοδο των πασχαλινών εορτών το άνοιγμα της εστίασης.

«Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν. Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ξεχωριστή αναφορά στα ελληνοτουρκικά

«Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης.

Ακόμα, ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

«Εξάντληση της τετραετίας»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επιχειρώντας να κλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο και πάλι έχει ανοίξει από διαρροές κυβερνητικών στελεχών και αρθρογραφία στον συμπολιτευόμενο Τύπο.

«Όχι, σας κοιτώ κατάματα και σας λέω κατηγορηματικά όχι» σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ακολούθως πως «έχω αποφασίσει να εξαντλήσω την 4ετία, θέλω να κριθώ στο τέλος της 4ετίας, όχι μόνο για τις κρίσεις που διαχωριστήκαμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τη δυνατότητα να ξαναβάλουμε τη χώρα στον δρόμο της δυναμικής ανάκαμψης. Στο τέλος της 4ετίας θέλω οι πολίτες να κρίνουν εάν προτιμούν την 4ετία Μητσοτάκη ή την προηγούμενη του κ. Τσίπρα».

Τέλος, υποστήριξε πως δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, με αναφορά στη σχετική δέσμευση της κυβέρνησής του.