
Η Meta αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα αγωγών στην Αφρική λόγω της ψυχολογικής καταπόνησης που υπέστησαν συντονιστές περιεχομένου, οι οποίοι εργάζονταν για να αποσύρουν από τα κοινωνικά δίκτυα αναρτήσεις με ακραίο, βίαιο και σοκαριστικό περιεχόμενο, όπως δολοφονίες, ακραία βία και παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian, δικηγόροι ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον εταιρείας που έχει σύμβαση με τη Meta (ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram), μετά από συναντήσεις με συντονιστές σε εγκατάσταση στη Γκάνα, όπου εργάζονται περίπου 150 άτομα.
Οι συντονιστές που εργάζονται για τη Majorel στην πρωτεύουσα της Γκάνα, την πόλη Άκρα, καταγγέλλουν ότι πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία και εξαρτήσεις ως άμεσο αποτέλεσμα της δουλειάς τους η οποία απαιτεί την επεξεργασία ακραίου περιεχομένου. Τα παραπάνω δεδομένα ήρθαν στο φως μέσα από την κοινή έρευνα της Guardian και του Bureau of Investigative Journalism η οποία ακολούθησε της αποκάλυψης ότι πάνω από 140 συντονιστές περιεχομένου του Facebook στην Κένυα διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή λόγω της έκθεσής τους σε σκληρό περιεχόμενο.
Οι εργαζόμενοι στην Κένυα εργάζονταν για τη Samasource, εταιρεία εξωτερικής ανάθεσης που συνεργάζεται με τη Meta. Η Majorel, στο επίκεντρο των καταγγελιών στη Γκάνα, ανήκει στη γαλλική πολυεθνική Teleperformance.
Ένας άνδρας, που η Guardian επιλέγει να διατηρεί την ανωνυμία του, δήλωσε ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λόγω της φύσης της δουλειάς του. Υποστηρίζει ότι το συμβόλαιό του τερματίστηκε και επέστρεψε στη χώρα καταγωγής του.
Το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες κοινωνικών δικτύων απασχολούν στρατούς συντονιστών περιεχομένου, συχνά σε φτωχές περιοχές του κόσμου, για να αποσύρουν αναρτήσεις που παραβιάζουν τα πρότυπα κοινότητας και για να εκπαιδεύουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Οι συντονιστές πρέπει να εξετάζουν σκληρές και βίαιες εικόνες και βίντεο για να αποφασίσουν αν πρέπει να αποσυρθούν. Στη Γκάνα, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι έχουν δει βίντεο όπου άνθρωποι γδέρνονται ζωντανοί και γυναίκες αποκεφαλίζονται.
Οι συντονιστές ισχυρίζονται ότι η παρεχόμενη ψυχολογική υποστήριξη ήταν ανεπαρκής, δεν παρέχονταν από γιατρούς και ότι προσωπικές πληροφορίες που αποκάλυπταν κυκλοφορούσαν στους διευθυντές. Η Teleperformance από την άλλη, αντέτεινε ότι απασχολεί αδειοδοτημένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας με πτυχία στον τομέα.
Η νομική υπόθεση προετοιμάζεται από τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Foxglove, που συνεργάζεται με τη δικηγορική εταιρεία Agency Seven Seven στη Γκάνα. Εξετάζονται δύο αγωγές: μία για ψυχολογικές βλάβες και μία για άδικη απόλυση.
Η συμπρόεδρος της Foxglove, Martha Dark, δήλωσε ότι «στη Γκάνα, η Meta δείχνει απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη υπόσταση των συντονιστών περιεχομένου της».
Οι βασικοί μισθοί στην Άκρα είναι κάτω από το κόστος ζωής, και οι συντονιστές αναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες, με ακόμη χαμηλότερες αμοιβές. Οι απολαβές ξεκινούν από 1.300 γκανέζικα σέντι το μήνα (περίπου 64 λίρες), και με μπόνους μπορούν να φτάσουν περίπου στις 4.900 σέντι (243 λίρες).
Η Teleperformance υποστηρίζει ότι οι μισθοί είναι 10 έως 16 φορές πάνω από τον κατώτατο μισθό και ότι παρέχει επιδόματα και στέγαση σε πολυτελείς περιοχές. Ακόμη η εταιρεία υποστηρίζει ότι ενημερώνει από την αρχή τους συντονιστές για τη φύση της δουλειάς, ότι προσφέρει πλήρη υποστήριξη και ότι εφαρμόζει αυστηρά συστήματα ευημερίας και προστασίας.
Από την άλλη, η ερευνήτρια της Foxglove, Michaela Chen, περιγράφει ότι οι εργαζόμενοι μένουν «πέντε σε κάθε διαμέρισμα, δύο ανά δωμάτιο», ενώ υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση ακόμη και στις τουαλέτες. Η Meta, σε απάντησή της, αναφέρει ότι οι εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν μισθούς πάνω από τα τοπικά πρότυπα και να παρέχουν υποστήριξη στους συντονιστές.
Η Rosa Curling από τη Foxglove επισημαίνει επίσης ότι θα ζητήσουν από το δικαστήριο άμεσες αλλαγές στις συνθήκες εργασίας των συντονιστών, περιλαμβάνοντας ουσιαστικές ψυχιατρικές υπηρεσίες.