Κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων, προκειμένου να έρθει σε συμφωνία η κυβέρνηση με τους δανειστές, για να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επαναφέρει στη Βουλή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.
 
Κατά την παραμονή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, πρέπει να οριστικοποιηθεί και η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και να αρχίσει η διαδικασία για την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας. Έως την 21η Νοεμβρίου πρέπει, να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2016 και στη συνέχεια το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2019.
 
Κομβική ημερομηνία είναι η ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, καθώς, εάν έχει προϋπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα δοθεί από το Euro Working Group το «πράσινο φως» για τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αισιοδοξεί ο Ντάισελμπλουμ

 
H ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτίμησε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
 
Στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποφασιστεί η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες, αφού, προηγουμένως, θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αισιοδοξεί και η κυβέρνηση

 
Αισιοδοξία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα-αγκάθια εκφράζουν κυβερνητικές πηγές. Η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια είναι ακόμη ανοιχτή και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, με σκοπό να λήξει έως το τέλος της, σημειώνουν.
 
Τα κόκκινα δάνεια μαζί με τις άλλες εκκρεμότητες θα νομοθετηθούν μετά το EuroWorkingGroup, δηλαδή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, λένε κυβερνητικές πηγές.
 
«Για την πρώτη κατοικία η διαπραγμάτευση έχει φτάσει πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν σταδιακά προς την ελληνική πρόταση και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και ως προς την αντικειμενική αξία. Ωστόσο, ανοιχτή μένει ακόμη η συζήτηση για τα χρόνια προστασίας.
 
Επιπλέον, στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, διαφαίνεται συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μετά τα Χριστούγεννα η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους

Σχετικά με τη διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους, αυτή αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει χθες από το Λονδίνο, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος διάρκειας 15 – 20 ετών. Έτσι, θα ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιοι επενδυτές, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να έχουμε μία σαφή οδό, έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει πως οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οχτώ, εννέα χρόνια». 
 
«Εάν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχει πληθώρα τρόπων για την αντιμετώπιση του προβλήματος», πρόσθεσε
 
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταθέσει συμβιβαστική πρόταση για τις 100 δόσεις

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών βρίσκονται κοντά και στο ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς απομένουν να συμφωνηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και πάντως «δεν πρόκειται να υπάρξει ξήλωμα των 100 δόσεων».
 
Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί η προθεσμία για τις 100 δόσεις σε μία μέρα, βάσει της οποίας χάνεται η ρύθμιση αν δημιουργηθούν νέες υποχρεώσεις, ενώ έχουν θέσει και θέμα αυστηροποίησης των όρων για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στην οποία κατά κανόνα μπορούν να μπουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι οφειλέτες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης «λαμβάνει υπόψη την εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών» και προβλέπει τη σταδιακή μείωση του σημερινού χρονικού ορίου με δυο ενδιάμεσους σταθμούς, τον Ιούνιο του 2016 και την Πρωτοχρονιά του 2017. Σε πρώτη φάση η διορία για τη ρύθμιση ή εξόφληση της νέας οφειλής θα μειωθεί από τις 30 στις 20 ημέρες και από τον Δεκέμβριο του 2017 να μειωθεί ακόμη περισσότερα στις 10 ημέρες.