Φωτογραφίες: George Vitsaras / SOOC

Με μηνύματα αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδιά, αλλά ενάντια στην ΕΒΕ, που άφησε πάνω από 14.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ σε σχέση με το 2020, εκατοντάδες πολιτών διαδήλωσαν στην Αθήνα, στην πρώτη από σειρά δράσεων που ετοιμάζουν οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ).

Όπως επισήμανε στο ΤPP το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ειδικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, «υπάρχουν πολλές λύσεις για την δημιουργία ολιγομελών τμημάτων, όπως το παράδειγμα της Γαλλίας, με αναλογική μείωση των ωρών. Η επανάληψη ενός lockdοwn θα ήταν καταστροφική για τους μαθητές δεδομένης και της αποτυχίας του συστήματος τηλεκπαίδευσης».

George Vitsaras / SOOC

Παράλληλα, κατατέθηκε νέο εξώδικο – δήλωση της ΟΛΜΕ, σχετικά με την κήρυξη απεργίας – αποχής από την διαδικασία της «αντιδραστικής» εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διδασκόντων, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου και Γενικής Συνέλευσης Προέδρων στις 25 Σεπτεμβρίου.

George Vitsaras / SOOC

Η προκήρυξη της εκπαιδευτικών ομοσπονδιών :

Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, με απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και με την κυβέρνηση να εκπέμπουν αντιφατικά και αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως η νέα χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών και μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου κάτω από το οποίο καλούνται να προσφέρουν το έργο τους.

Απαιτούμε:

 • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες.
 • Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
 • Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Καμία αναστολή εργασιακών δικαιωμάτων!
  Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές/τριες στις τάξεις, έως
 • 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Άμεση κάλυψη των κενών.
 • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.
 • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
 • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
 • Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο.