Χωρίς κατάθεση προσφορών ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ. Όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση και σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ως τις 12 που έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά. Όπως αναφέρεται, θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης την Πέμπτη 18 Ιουλίου προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος. Πρόκειται για τον δεύτερο κατά σειρά διαγωνισμό για τις μονάδες καθώς και η προηγούμενη φάση κηρύχθηκε άγονη λόγω χαμηλού τιμήματος.

Η πώληση των μονάδων επιβλήθηκε σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Υπενθυμίζεται πως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που αντιστοιχούν στο 40% του δυναμικού της ΔΕΗ γίνεται σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή. Έχει συμφωνηθεί η πώληση της μονάδας στη Φλώρινα, καθώς και της άδειας για κατασκευή δεύτερης μονάδας στον ίδιο Σταθμό, ενώ ο πυρήνας της διαπραγμάτευσης είχε να κάνει με το αν θα γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση να περιληφθεί και ο ΑΗΣ Αμυνταίου ή θα εντάσσονταν και άλλες μονάδες.

«Επιδιώκουμε σχέδιο σωτηρίας – Οι επενδυτές έχουν αντιδράσει θετικά» υποστηρίζει ο Χατζηδάκης

Αναφερόμενος στην απόκλιση του στόχου του πλεονάσματος την οποία επικαλείται η Κομισιόν και στο πώς θα καλυφθεί, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «οι αγορές και οι επενδυτές έχουν αντιδράσει θετικά απέναντι στην πολιτική αλλαγή που πρεσβεύουμε». Υποστήριξε πως «αυτή η αλλαγή κλίματος, η θετική ψυχολογία που δημιουργείται γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί το συμπιεσμένο ελατήριο της οικονομίας».

«Επιδιώκουμε ένα σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ. Ένα σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και για την επιχείρηση» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως «η ΔΕΗ έχει φτάσει, δυστυχώς, στο παρά πέντε. Είχαμε την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που μας είπε ουσιαστικά ότι η επιχείρηση θα έχει άμεσα προβλήματα ρευστότητας στους επόμενους μήνες. Και αυτή η έκθεση έχει ήδη δημοσιευθεί από τον Απρίλιο. Είχαμε και τα μπλακ άουτ που ζήσαμε στο κέντρο της Αθήνας αυτή την εβδομάδα. Η ΔΕΗ έχει μια πληγή που πρέπει να επουλώσουμε επειγόντως».

Έφερε ως παράδειγμα τη «συντονισμένη προσπάθεια που πρέπει να γίνει να μαζευτούν τα χρωστούμενα της επιχείρησης -διότι έφτασε να της χρωστάνε σχεδόν 3 δισ.- με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών». Σημείωσε πως «το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ θα χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία για το συμφέρον των καταναλωτών και των εργαζομένων της και, φυσικά, το συμφέρον της εθνικής οικονομίας».

«Η ΔΕΗ σήμερα δυσκολεύεται να αγοράσει ακόμα και κολώνες», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σε προηγούμενη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, υπογραμμίζοντας ότι «άστοχες επιλογές με κυριότερη τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-Τρόικα να πάει η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς στο 50% μέσα σε 5 χρόνια έναντι μηδενικού ανταλλάγματος την οδήγησαν να χάσει το 90% της αξίας της».