
Με αστυνομική βία απαντά η γαλλική κυβέρνηση στις νέες κινητοποιήσεις ανά τη χώρα, μία μέρα πριν αποφανθεί το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας για τις διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό, αλλά και για το αν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος επί του ζητήματος, όπως προτείνει η αριστερή αντιπολίτευση.
Οι εικόνες και τα βίντεο από τα κοινωνικά δίκτυα αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος της αστυνομικής βίας, με αναίτιες επιθέσεις των CRS και των άλλων σωμάτων «αντιμετώπισης ταραχών» της γαλλικής αστυνομίας:
«Οι Γάλλοι διαδηλώνουν και τρώνε ξύλο απο τον Ιανουάριο…» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Μαρία Δεναξά.
🇫🇷 Η Γαλλία του Μακρόν. Απο τη μια οι στρατοχωροφύλακες της μονάδας BRAV-M, ιδιαίτερα προκλητικοί και επιθετικοί σήμερα, σύμφωνα με μαρτυρίες κι απο την αλλη οι Γάλλοι, που φωνάζουν πως είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι την απόσυρση της συνταξιοδοτικής… https://t.co/nfOeQDnmzA
— Maria Denaxa (@mdenaxa) April 13, 2023
#Paris, affrontements au corps à corps entre manifestants et CRS, des coups de poing sont donnés des deux côtés. Charges et gazage depuis plusieurs minutes. #manif13avril#greve13avril#manifestation13avril#France#ReformeDesRetraites#Opéra pic.twitter.com/IbLpgu33tg
— Jules Ravel (@JulesRavel1) April 13, 2023
Σχεδόν 380.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες πορεία στη Γαλλία για την 12η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος σύμφωνα με τις μονίμως υποβαθμισμένες «μετρήσεις» του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το συνδικάτο CGT έκανε λόγο για περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που κατέβηκαν στο δρόμο.
Αύριο, Μ. Παρασκευή, αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο η κυβέρνηση ενέκρινε χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
Το συνδικάτο CGT είχε ανακοινώσει αρχικά περισσότερο από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες, ενώ στη συνέχεια η γενική γραμματέας του CGT, η Σοφί Μπινέ δήλωσε ότι περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στη χώρα.
Τα επίσημα στοιχεία (380.000 διαδηλωτές) αντιστοιχούν στη δεύτερη χαμηλότερη συμμετοχή από την έναρξη του κινήματος, μετά από εκείνη του Σαββάτου 11 Μαρτίου (368.000).
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμενόταν να συναντηθεί στο Παρίσι με τους προέδρους της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, καθώς επίσης και με ορισμένους υπουργούς. Σύμφωνα με το προεδρικό Μέγαρο, τις ερχόμενες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.