Η αντιπολίτευση στην Κένυα κατηγόρησε το Σάββατο τις δυνάμεις ασφαλείας ότι σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κατά την καταστολή των ταραχών ξέσπασαν μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, το κόμμα NASA του ηγέτη της αριστεράς, Ράιλα Οντίνγκα δεν προσέφερε οποιαδήποτε απόδειξη των λεγομένων του, με το πρακτορείο να επιβεβαιώνει για τον θάνατο 11 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, επικαλούμενο αξιωματούχους και έναν αυτόπτη μάρτυρα. Τον ίδιο απολογισμό αναφέρει και το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Όπως αναφέρεται, οι σοροί εννέα νεαρών ανδρών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη συνοικία Ματάρε του Ναϊρόμπι μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχο στον τομέα της ασφάλειας, ο οποίος είπε πως οι άνδρες σκοτώθηκαν στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης κατά της λαφυραγώγησης. Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ένα νεαρό κορίτσι στη Ματάρε σκοτώθηκε από την αστυνομία που εξαπέλυσε «σποραδικά πυρά», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
 
«Το κορίτσι χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα σε ένα μπαλκόνι, την ώρα που σημειώνονταν σποραδικά πυρά από την αστυνομία», φέρεται να δήλωσε ο μάρτυρας στο Reuters.
 
Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στο Κισούμου (δυτικά), επίκεντρο της μετεκλογικής εθνοτικής βίας που ξέσπασε πριν από δέκα χρόνια κατά την οποία 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, δήλωσε πως εκτοξεύθηκαν δακρυγόνα και πραγματικά πυρά. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη αυτή.
 
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τζέιμς Ορένγκο, ανώτατο στέλεχος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης NASA, δήλωσε πως η αστυνομία προκάλεσε τη βία. Ο συνάδελφός του, Τζόνσον Μουτάμα, είπε πως ο NASA δεν θα φοβηθεί και δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα.
 
Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ του AlJazeera:

Δεν ξέρουν-δεν είδαν οι επιτηρητές

 
Την ίδια ώρα, η κυριότερη οργάνωση στην Κένυα για την επιτήρηση των εκλογών, η ELOG, ανέφερε το Σάββατο πως δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την υπόθεση ότι στις εκλογές που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε νοθεία ή ότι τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν είναι ακριβή, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
 
Σύμφωνα με τις προβολές της παράλληλης καταμέτρησης των ψήφων που διενήργησε η ELOG, ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα συγκέντρωσε το 54% των ψήφων και σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση το 54,3%. Η διαφορά αυτή εμπίπτει στο περιθώριο λάθους (1,9 εκατοστιαίες μονάδες) της οργάνωσης, ανέφερε η ELOG.
 
Σημειώνεται πως, ο Κενιάτα, ένας 55χρονος επιχειρηματίας που επιδιώκει μια δεύτερη πενταετή θητεία, φέρεται να είχε το προβάδισμα από την αρχή της καταμέτρησης μετά τη χθεσινή ψηφοφορία που διεξήχθη ειρηνικά και αποτέλεσε την κορύφωση ενός σκληρού προεκλογικού αγώνα ανάμεσα στους επικεφαλής δύο πολιτικών δυναστειών της Κένυας.
 
Όπως τονίζει το AlJazeera, κανένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν έχει χάσει εκλογές στην Ιστορία της χώρας της Ανατολικής Αφρικής. Παράλληλα, σημειώνεται πως ο Οντίνγκα προσέβαλε στο παρελθόν, τόσο τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας του 2007, όταν κέρδισε ο Μουάι Κιμπάκι, τόσο και τα αποτελέσματα του 2013, όταν ο Κενιάτα κατάφερε για πρώτη φορά να ανέβει στην εξουσία.