Το πρωί της Κυριακής τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος με το βλέμμα στο προσφυγικό ζήτημα, η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε πέντε χρόνια. Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χτύπησε ηχηρά καμπανάκια κατά των εθνικισμών και των μονομερών ενεργειών και ζήτησε σεβασμό στη νομιμότητα και την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου.

«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, διακυβεύεται το μέλλον όλων. Το κλείσιμο και οι εθνικισμοί οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Όταν απορρίπτονται οι φτωχοί, απορρίπτεται η ειρήνη» δήλωσε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει pvw «για να οικοδομήσυμε την ειρήνη είναι απόλυτα αναγκαία η σταθερή θέληση να σεβόμαστε τους άλλους ανθρώπους και λαούς. Η δέσμευση και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας. Δεν χρησιμεύουν μονομερείς ενέργειες, αλλά πολιτικές ευρείας αποδοχής. Δεν βελτιώνεται η συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Πάντα χρειάζεται σεβασμός της νομιμότητας, έχοντας πάντα στην πρώτη γραμμή την αξία της ζωής και την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι θλιβερό να προτείνονται λύσεις για δέσμευση πόρων ώστε να χτιστούν τείχη και συρματοπλέγματα. Ζούμε την εποχή των τειχών. Κατανοητοί οι φόβοι, κατανοητές οι δυσκολίες και η απογοήτευση, όμως δεν λύνονται τα προβλήματα έτσι. Δε βελτιώνεται η συμβίωση υψώνοντας φράχτες» συμπλήρωσε.

«Σε αγαπάμε, καλωσορίσατε» του φώναζαν. Ο Πάπας Φραγκίσκος αγκάλιασε ένα ένα τα παιδιά που τον περίμεναν. «Είμαι εδώ για να σας πω από καρδιάς ότι είμαι δίπλα σας», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του. «Όποιος σας φοβάται, δεν σας έχει δει στα μάτια. Δεν έχει δει τα μάτια των παιδιών σας», σημείωσε απευθυνόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τόνισε ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα του κόσμου.

Στη συνέχεια ανέφερε «ας μην απαρνηθούμε την ανθρωπιά που μας συνδέει. Τούτη την Κυριακή παρακαλώ το Θεό να μας αφυπνίσει. Να αφυπνίσει τις κωφές μας καρδιές. Ευχαριστώ τους κατοίκους του νησιού αυτού και της χώρας  για όλα όσα κάνουν» για να προσθέσει «όποιος φοβάται δεν έχει δει τα παιδιά σας. Η πανδημία μας έκανε να νιώσουμε ότι είμαστε στο ίδιο πλοίο, να δούμε τι σημαίνει να έχεις τους ίδιους φόβους. Καταλάβαμε ότι τα μεγάλα ζητήματα αντιμετωπίζονται από κοινού. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το μεταναστευτικό. Οι αποσπασματικές λύσεις δεν είναι αποτελεσματικές».

«Πέρασαν πέντε χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψή μου και ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Παρακαλώ τον κάθε άνθρωπο να υπερβούμε την παράλυση του φόβου, την κυνική αδιαφορία που με βελούδινα γάντια καταδικάζει σε θάνατο όποιον βρίσκεται στο περιθώριο» τόνισε, ενώ τέλος αντάλλαξε δώρα με παιδιά προσφύγων και αποχώρησε από το ΚΥΤ.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη Λέσβο. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη. Είδατε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μία καλύτερη ζωή».

Χαιρετισμό προς τον Πάπα Φραγκίσκο απηύθυναν και ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας της Λέσβου, Λεν Μεαχίμ, ο υποδιοικητής του ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ κι ένας Βρετανός πολίτης εκπρόσωπος των εθελοντών. Το «παρών» στον χώρο της εκδήλωσης έδωσαν επίσης ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης, ο  Βουλευτής ΝΔ Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και ο  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς.