Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τα αρνητικά του σχόλια για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και για την διεύρυνση που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον χώρο του παραδοσιακού κέντρου, με την πρόταση Μπένου για τη Β. Εύβοια και το φιάσκο Αποστολάκη για τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

“Κάθε ανασχηματισμός εκπέμπει ένα μήνυμα, έχει έναν συμβολισμό. .Σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται κι ένα “μήνυμα”, υπάρχει “συμβολισμός”. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα”, λέει ο κ. Σαμαράς για τις πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ενώ σε άλλη ερώτηση για τον χώρο που εκφράζει η ΝΔ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το “πολιτικό Κέντρο”…”.

Συμπληρώνει πως “είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις” και επισημαίνει πως το σημαντικότερο είναι το εξής ερώτημα: “με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά τι θα γίνει;”. “Ακούστε: Κατανοώ την άποψη περί “διεύρυνσης”. Αλλά προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου τη βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις”, αναφέρει.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε κυβέρνηση της ΝΔ συνυπάρχουν σε υπουργικές θέσεις τρία πρόσωπα που προέρχονται από το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, τα οποία εντάχθηκαν στη ΝΔ επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά (Μάκης Βορίδης στο Υπουργείο Εσωτερικών, Άδωνις Γεωργιάδης  στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Θανάσης Πλεύρης στο Υπουργείο Υγείας).

Μιλώντας για τη Μέρκελ και τις επικείμενες γερμανικές εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως “Η κυρία Μέρκελ οραματίστρια δεν ήταν. Διαχειρίστρια ήταν” και υπενθυμίζει: “Ποιός δεν θυμάται ότι η κυρία Μέρκελ εκμεταλλεύτηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα-Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις, τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί. Ποιός ξεχνάει το Υπερταμείο, δηλαδή την εκχώρηση ολόκληρης της Εθνικής Περιουσίας για 99 χρόνια! Ή την εκχώρηση της Μακεδονικής ταυτότητας στα Σκόπια…”.

Με αφορμή την ερώτηση για τη νέα συμμαχία AUKUS αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του Ευρωστρατού “όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει μιας και έχουμε, μετά τη Γαλλία, τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ΕΕ…η Ευρώπη δεν θα πάψει να είναι απαραίτητη και στις ΗΠΑ και στις διεθνείς ισορροπίες”, ότι “κι εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε αυτό το κομβικό σημείο των παγκόσμιων γεωπολιτικών συσχετισμών” και ότι “η Ευρώπη έχει τη μεγάλη ευκαιρία να “χειραφετηθεί” και η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει”.

Στον οικονομικό τομέα τονίζει πως “η κυβέρνησή μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποφασιστικές παρεμβάσεις κράτησαν την οικονομία όρθια”. Ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμό και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα “υπερπλεονασμάτων” για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος.

Συμπληρώνει ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις και ότι δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής πολιτικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά εκφράζει τον προβληματισμό του “εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και ακόμα δεν έχει αποσβεστεί”. Και συνεχίζει: “Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως “καύσιμο μετάβασης” για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κόστος ενέργειας αυξάνεται συνεχώς” και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις αυξήσεις τιμών, “διότι η ακρίβεια εγκυμονεί πάντα κοινωνικές εκρήξεις”

Για τα ελληνοτουρκικά επιτίθεται στη γειτονική χώρα και προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν με σκληρή γλώσσα. “Το θράσος του Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ζητήσει προχθές από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα…! Ακόμα και βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε”, ποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να ασκηθεί βέτο στο ζήτημα της Αμμοχώστου.

Tέλος σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της Novartis o κ. Σαμαράς απάντησε: “Μη με ξαναρωτάτε. Έχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα”, απαντά σε ερώτηση τι θα κάνει εάν έρθουν προς ψήφιση τα μνημόνια για τα Σκόπια ενώ για την υπόθεση της Novartis τονίζει: “Το δικό μου “μέχρι τέλους” δεν θα αλλάξει ποτέ. Είπα ότι η σκευωρία θα αποκαλυφθεί πλήρως- και θα αποκαλυφθεί! Καθαρές κουβέντες!”

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις αυτές από τον Αντώνη Σαμάρα λειτούργησαν σα βούτυρο στο ψωμί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει: “Εάν οι εγγενείς αντιφάσεις της Ν.Δ. δεν είχαν επίπτωση στην κοινωνία και σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα ήταν απλά πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη”, όμως “δυστυχώς, το έχει μετατρέψει σε πρόβλημα της χώρας”. “Όσο για την εσωκομματική αμφισβήτηση προς τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί αντανάκλαση της φθοράς του μέσα στην κοινωνία. Μια πορεία μη αντιστρέψιμη”. Την ίδια στιγμή στο Μαξίμου αποφεύγουν τον οποιαδήποτε σχολιασμό για το νέο “χτύπημα” Σαμαρά.