Κλίμα έντασης ενόψει του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης αφού από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινά σειρά επαφών αρχής γενομένης με την συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και στην συνέχεια, αύριο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στο Στρασβούργο.
Μια κατάσταση που προφανώς δεν είναι άσχετη με την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες δύο νομοσχέδια για την φορολογία εισοδήματος και την κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή δύο από τα βασικά επίδικα θέματα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Την σχετική ανακοίνωση έκαναν χθές σε κοινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Οικονομικών – Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας – Γιώργος Κατρούγκαλος και Οικονομίας – Γιώργος Σταθάκης.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις αναβάλλεται για την Παρασκευή στις 10.00 το πρωί η συζήτηση της πρότασης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την τραπεζική δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη. Για την αναβολή της συζήτησης – σύμφωνα με πληροφορίες- ενημερώθηκε τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: Στις 19.00 το απόγευμα της Τετάρτης συναντάται με τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης θα συναντηθεί στη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Σώματος, Μάρτιν Σούλτς. Στις 19.00 το απόγευμα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα μιλήσει σε δείπνο εργασίας που διοργανώνει το ‘Ιδρυμα Αξελ Σπρίνγκερ σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Αυτά την ίδια στιγμή που δεν έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί επίσημες αντιδράσεις στην κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις προαναφερόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Άγνοια του περιεχομένου των υπό κατάθεση νομοσχεδίων επικαλούνταν χθες αργά το βράδυ πηγές του ΔΝΤ αποφεύγοντας εντέχνως τον σχολιασμό, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν πως «είναι γνωστή στην ελληνική πλευρά» η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοια θέματα.