Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου 2013 μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, παρέμεινε σιωπηλός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας.
 
Ο Μόρσι αντιμετωπίζει τέσσερις διώξεις μετά την ανατροπή του, η μία εκ των οποίων αφορά κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ο τέως πρόεδρος αμφισβήτησε ανοικτά την δικαιοδοσία των δικαστηρίων.
 
Αρκετοί από τους 14 άλλους κατηγορούμενους, που βρίσκονταν σε γυάλινα κλουβιά όπως και ο Μόρσι, γύρισαν την πλάτη στον δικαστή, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που παρακολούθησε τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.
 
Ο Μόρσι κατηγορείται ότι υποκίνησε στην δολοφονία δέκα και πλέον διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο κατά την διάρκεια των ταραχών στα τέλη του 2012. Οι ταραχές αυτές είχαν ξεσπάσει στις διαδηλώσεις που έγιναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας διότι ο τότε πρόεδρος είχε εκδώσει ένα διάταγμα που ενίσχυε τις εξουσίες του.
 
Η δίκη αναβλήθηκε ώστε να εξεταστούν τεκμήρια όπως βίντεο που απεικονίζουν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι, που μπορεί να συνδέονται με την υπόθεση.
 
Ο Μόρσι κατηγορείται επίσης για τα βίαια επεισόδια που σχετίζονται με την μαζική απόδραση από μια φυλακή το 2011, ότι συνωμότησε με ξένους στο πλαίσιο μιας «διεθνούς τρομοκρατικής συνωμοσίας» εναντίον της Αιγύπτου και για προσβολή του δικαστικού σώματος.
 
Οι μεταβατικές αρχές της Αιγύπτου έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία σκληρής καταστολής εναντίον της Αδελφότητας, την οποία ανακήρυξαν «τρομοκρατική οργάνωση».
 
Στο μεταξύ δικαστήριο στην Ισμαηλία καταδίκασε 13 υποστηρικτές της Αδελφότητας σήμερα σε έξι χρόνια κάθειρξη για παράνομη συνάθροιση, καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Ενώ δικαστήριο στην συνοικία Καλγιούμπια του Καΐρου καταδίκασε 32 υποστηρικτές της Αδελφότητας σε δύο χρόνια φυλάκιση, καταναγκαστικά έργα και την καταβολή χρηματικού προστίμου διότι παραβίασαν ένα νόμο ο οποίος ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις δίχως εκ των προτέρων έγκριση από την αστυνομία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
 
Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε από την προσωρινή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2013.
 
Οι αρχές συνεχίζουν το σχέδιο «πολιτικής μετάβασης» με προεδρικές και βουλευτικές εκλογές να αναμένεται να διεξαχθούν εντός μηνών. Ο στρατάρχης 'Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αναμένεται να είναι υποψήφιος πρόεδρος και να κερδίσει τις εκλογές, σημειώνει το Ρόιτερς.