Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η αστυνομική βαρβαρότητα έχει επεκταθεί στην Αίγυπτο, λόγω της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν τα όργανα της τάξης. Μια σειρά από τέτοια περιστατικά προκάλεσε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και πορείες, στο παρελθόν. Εξάλλου, η λαϊκή οργή κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας ήταν βασικός παράγων για την έκρηξη της Αραβικής Άνοιξης, που έβαλε τέλος στην 30χρονη εξουσία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μαγκντί Μακέιν, ένας μεσήλικας πλανόδιος πωλητής πέθανε κατά την κράτησή του στο αστυνομικό τμήμα της Αλ Αμίρια, στο Κάιρο, τον περασμένο Νοέμβριο. Προσήχθη μετά από διαπληκτισμό με την αστυνομία, αλλά δε συνελήφθη επισήμως, ούτε του αποδόθηκαν κατηγορίες, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφίες με τη σορό του θύματος, η οποία φέρει εκτεταμένα σημάδια βασανισμού στα πόδια και το πρόσωπο, έκαναν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου διέταξε την κράτηση των τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται ακόμη για πλαστογράφηση αναφορών και για χρήση υπέρμετρης βίας κατά άλλων δύο ανδρών, που κρατούνταν μαζί με το Μακέιν στο αστυνομικό τμήμα, δήλωσε η δικαστική πηγή.

Οι έξι άλλοι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, ύψους 160 δολαρίων. Αν αποδειχτεί η ενοχή τους, αντιμετωπίζουν ακόμη και τη θανατική ποινή, επεσήμανε ο δικηγόρος της οικογένειας Μακέιν, Μοχάμεντ Οθμάν. Τον περασμένο Φεβρουάριο, αστυνομικός σκότωσε με το περίστροφό του έναν οδηγό ταξί, στη διάρκεια καυγά για το κόμιστρο της διαδρομής. Εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το γραφείο του διοικητή ασφαλείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Τον Απρίλιο, αστυνομικός πυροβόλησε τρεις ανθρώπους σε προάστιο του Καϊρου, σε καυγά για την τιμή σε ένα φλιτζάνι τσάι, με το ένα από τα θύματα να εκπνέει. Και σε αυτήν την περίπτωση, υπήρξε μαζική αντίδραση με διαδηλώσεις και πορείες. 
Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν επίσης στα βόρεια, στην πόλη Ισμαηλίγια, στη διώρυγα του Σουέζ και στα νότια του Νείλου, στο Λούξορ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο χειρισμού από τις αρχές, τουλάχιστον τριών θανάτων κατά τη διάρκεια αστυνομικής κράτησης, μέσα σε μία εβδομάδα, το Νοέμβριο του 2015.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται εξονυχιστικός έλεγχος εντός των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας, μετά τη δολοφονία του ιταλού ερευνητή Τζούλιο Ρετζένι, στο Κάιρο, φέτος. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι ο θάνατός του «φέρει τη σφραγίδα των υπηρεσιών της αιγυπτιακής ασφάλειας», η οποία ωστόσο αρνείται κάθε εμπλοκή.

ΠΗΓΗ: Reuters