Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσια πρόσωπα καλούν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τους νόμους που περιορίζουν την οικοδόμηση και ανακαίνιση εκκλησιών στην Αίγυπτο.

Υποστηρίζουν ότι αυτοί οι νόμοι συνέβαλαν στην πυρκαγιά σε κοπτική ορθόδοξη εκκλησία που σκότωσε 41 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 18 παιδιά, την περασμένη Κυριακή.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν σκηνές θλίψης καθώς εκατοντάδες πενθούντες συγκεντρώθηκαν σε μια κοντινή εκκλησία, κλαίγοντας καθώς φέρετρα μωρών περνούσαν μέσα από τα πλήθη κατά τη διάρκεια της κηδείας.

Σε μια οικογένεια, ένας άνδρας έχασε τη σύζυγό του μαζί με τα δίδυμα κορίτσια πέντε ετών, τον τρίχρονο γιο τους και τη γιαγιά και τη θεία των παιδιών. Μια άλλη οικογένεια έχασε τα 13χρονα δίδυμά της. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένας ιερέας.

Την Τρίτη, πυρκαγιά ξέσπασε σε άλλη εκκλησία στο κυβερνείο Minya στην Άνω Αίγυπτο λόγω ηλεκτρικού βραχυκυκλώματος. Αν και δεν υπήρξαν θύματα, είναι η τελευταία σε μια σειρά πυρκαγιών σε κοπτικές εκκλησίες.

Ο Amr Magdi, ανώτερος ερευνητής στο τμήμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι η οργάνωση «ανησυχεί ότι θα δούμε περισσότερα θύματα επισφαλών συνθηκών [σε χώρους λατρείας]».

Στην Αίγυπτο, οι άδειες ανέγερσης ή ανακαίνισης εκκλησιών απαιτούσαν άμεση προεδρική έγκριση μέχρι το 2016. Αυτό κατέστησε «πρακτικά αδύνατη» την ανέγερση ή την ανακαίνιση εκκλησιών, είπε στο Al Jazeera ο Αρχιεπίσκοπος Αγγελός, ο Κόπτης Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος του Λονδίνου. Ως αποτέλεσμα, οι χριστιανικές κοινότητες άρχισαν να χρησιμοποιούν κρυφά εμπορικά ή βιομηχανικά κτίρια ως εκκλησίες.

Το 2016, η αιγυπτιακή κυβέρνηση εισήγαγε έναν νέο νόμο που διέπει την οικοδόμηση των εκκλησιών, ο οποίος μετατόπισε τη λήψη αποφάσεων από τον πρόεδρο στους τοπικούς κυβερνήτες. Ωστόσο, ο νόμος, ο οποίος ισχύει μόνο για τους χριστιανικούς οίκους λατρείας, έχει αυστηρές απαιτήσεις. Δεν υπάρχει διαδικασία προσφυγής σε περιπτώσεις απόρριψης αδειών.

Από την εισαγωγή του νέου νόμου το 2016, οι υπάρχουσες ad hoc εκκλησίες έχουν ζητήσει περίπου 5.400 οικοδομικές άδειες για να νομιμοποιήσουν τους χώρους λατρείας τους. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί σχεδόν 2.400 άδειες, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 45 τοις εκατό των αιτήσεων.