Το κλείσιμο του εργοστασίου οπτάνθρακα El Nasr νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έρχεται καθώς η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει παγκόσμιους ηγέτες, αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και εκατοντάδες περιβαλλοντολόγους, στελέχη επιχειρήσεων και ακτιβιστές για το κλίμα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, το κλείσιμο του εργοστασίου, το τελευταίο σε μια σειρά κλεισίματος κρατικών εργοστασίων, έχει ξεσηκώσει κύμα οργής, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, κλείνει βασικές επιχειρήσεις που χρειάζεται η οικονομία, όπως μεταδίδει το Middle East Eye.

Η κυβέρνηση έχει επίσης κατηγορηθεί για υπονόμευση των εθνικών επιχειρήσεων προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. 

Το εργοστάσιο οπτάνθρακα El Nasr ιδρύθηκε το 1960, μαζί με δεκάδες άλλα, από τον Νάσερ, ο οποίος ήθελε να μετατρέψει την Αίγυπτο σε μεγάλη βιομηχανική και γεωργική δύναμη.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε κυρίως για την παραγωγή του οπτάνθρακα που απαιτείται για τη λειτουργία του εργοστασίου σιδήρου και χάλυβα, ενός άλλου σημαντικού κόμβου βιομηχανικής παραγωγής στη βιομηχανική περιοχή Helwan στο νότιο Κάιρο. 

Το εργοστάσιο οπτάνθρακα είχε περισσότερους από 1.000 εργάτες, οι οποίοι ήταν εξειδικευμένοι στα διάφορα στάδια της παραγωγής οπτάνθρακα. 

Οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι στα πιο παραγωγικά τους χρόνια, αντιμετωπίζουν πλέον ένα αβέβαιο μέλλον.

Ο διευθυντής του εργοστασίου al-Sayed al-Tayeb κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε προθέσεις να κλείσει το εργοστάσιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η κυβέρνηση αντιστάθηκε σε όλες τις προσπάθειες αναμόρφωσης του εργοστασίου οπτάνθρακα για χρόνια», είπε σε τοπικό κανάλι. 

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι τρέχουσες λειτουργίες του εργοστασίου δεν ήταν συμβατές με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.